Атлетико Мадрид уби Челси с 3:1 насред Лондон, и се класира на финал в Шампионската лига за първи път в новата история на турнира.

Атлетико има един игран финал, преди 40 години, още под формата на Европейска купа, когато губи от Байерн Мюнхен.

По ирония на съдбата, там вече чака градският съперник Реал Мадрид, а на 24 май в Лисабон, двата гранда от испанската столица ще определят новият шампион на най-силния европейски клубен турнир.

За първи път два отбора от един и същи град се срещат във финал на Шампионската лига.

Двата състава направиха 0:0 в Мадрид, но на реванша, Атлетико бе неумолим, а защитата на Челси издиша лошо, в най-неподходящите моменти.

Жозе Моуриньо отново заложи на силно изразена дефанзивна формация, но този път, това се оказа крайно недостатъчно. Диего Симеоне също зае изчаквателна позиция от началото на срещата, но когато пред футболистите му се откри възможност, те я използваха. Три пъти, без грешка, и напълно достатъчно за бленуваното място във финала.

Двубоят започна с минута мълчание в памет на Тито Виланова и Вуядин Бошков.

Атлетико тегли ножа на Челси за мадридски финал в Лисабон!

източник: Gulliver/Getty Images и БГНЕС

Още в четвъртата минута Атлетико пропусна да открие резултата, след като Коке удари напречната греда над Шварцер. След центриране от корнер, топката се върна към Коке, и неговият далечен шут се отби в гредата.

В 14-та минута Вилиан изпълни пряк свободен удар, но от заученото положение се стигна само до още една статична ситуация. Пак Вилиан стреля, от дъгата пред пеналта, но прехвърли вратата.

Осем минути по-късно Давид Луис опита ефектна задна ножица от десетина метра, но топката прелетя на половин метър от страничния стълб. В 25-та минута Джон Тери претендираше, че е бил задържан в пеналта, но Никола Рицоли нямаше как да уважи исканията му, въпреки че имаше контакт. Това бе момент на кратко надмощие за Челси, но не продължи дълго.

И двата отбора демонстрираха изключителна тактическа дисциплина, внимателни в действията си във всяка от фазите на играта. Без излишни нарушения, и с отлично придвижване по терена, Челси и Атлетико се надлъгваха здраво след половин час на "Стамфорд бридж", с по едно голово положение до момента.

В момента, в който Атлетико изнесе малко играта в предни позиции, Челси направи страхотна атака, в 36-та минута. Отдясно, Вилиан се измъкна между двама защитници, не успя да продължи, но Аспиликуета овладя и със страхотно подаване намери Фернандо Торес. Испанският нападател, юноша на Атлетико, наказа своите, с премерен удар от десетина метра, за да даде безценен аванс на Челси.

Торес не отпразнува бурно радостта си, от уважение към бившия си тим, но останалата част от "синия" лагер бе на върха на щастието.

Само осем минути бяха нужни на Атлетико, за да изравни, и след грешка в отбраната на Челси, "дюшекчиите" се доближиха на една стъпка по-близо до финала.

Тиаго намери оставен абсолютно сам в пеналта, до аут линията, Хуанфран, и той с доза късмет промуши топката между защитата на Челси, за да стигне топката до Адриан Лопес, и той да се разпише за 1:1.

Атлетико тегли ножа на Челси за мадридски финал в Лисабон!

източник: Gulliver/Getty Images и БГНЕС

Невероятна грешка на отбраната в синьо бе на път да коства много на Челси още в 47-та минута, когато Арда Туран бе оставен да получи в единия ъгъл на вратарското поле, и само отличната намеса на Марк Шварцер спаси домакините.

Челси отговори със страхотен удар с глава на Джон Тери, но Тибо Куртоа спаси фантастично, за да запази равенството. Жозе Моуриньо също реагира смело, и извади защитника Ашли Коул, за да пусне в игра нападателя Самуел Ето`о.

Решаващ миг в мача бе 59-та минута.

Тогава Самуел Ето`о извърши безумно нарушение в наказателното поле, срещу Диего Коща и Рицоли нямаше вече избор, да посочи бялата точка.

Въпреки изключително изнервената ситуация, Коща застана зад топката, и с безмилостно изпълнение на практика почти класира Атлетико на финала!

Мадридчани поведоха с 2:1, на чужд терен, което означаваше, че Челси има нужда от цели два гола, за да отстрани гостите.

За втори път в мача гредата бе пръв помощник на Тибо Куртоа в 64-та минута, когато удар на Давид Луис с глава се отби в страничния стълб, а след това стражът някакси успя да избие.

В 72-та минута, всичко приключи в битката за финала.

Поредната безобразна изява на защитата на Челси позволи на Арда Туран да отбележи абсолютно необезпокояван. Шварцер изби първия удар на Туран, но нямаше негов съотборник да го подкрепи, и топката пак се спря в Туран, който съвсем сам, в центъра на наказателното поле, без да мисли, направи 3:1.

Оттам, до края, цели 20 минути, Челси не показа, че може да бележи голове, и въпреки че и Демба Ба бе на терена, „синият“ лагер остана без идея откъде изобщо може да започне обрат.

Излишните пет минути продължение, дадени от Рицоли, само удължиха агонията на домакините, но Атлетико търпеливо изчака своя миг, в който вече можеше заслужено да се радва на историческия си успех – първи финал в Шампионската лига!

Атлетико тегли ножа на Челси за мадридски финал в Лисабон!

източник: Gulliver/Getty Images и БГНЕС

***********

Челси: Шварцер, Иванович, А.Коул (Ето`о 54), Давид Луис, Кейхил, Тери, Аспиликуета, Рамирес, Азар, Вилиан (Шюрле 77),Торес (Ето`о 67)

Атлетико: Куртоа, Годин, Филипе Луис, Хуанфран, Миранда, Марио Суарес, Тиаго, Коке, Туран (Кристиан Родригес 83), Лопес (Раул Гарсия 66), Коща (Соса 76).

Съдия: Никола Рицоли (Италия)