Отборът на Аякс ще играе в групите на Шампионската лига за първи път от 2006 година насам. В напрегнат плейофен двубой за влизане в групите на турнира срещу Динамо Киев, холандския гранд се наложи с 2:1 и с общ резултат 3:2 намери място сред най-добрите в Европа.

Домакините поведоха в резултата непосредствено преди последния съдийски сигнал за първата част, когато звездата на амстердамци Луис Суарес даде заслужена преднина на своя тим. Възпитаниците на треньора Мартин Йол увеличиха преднината си в 45-ата минута, когато след перфектна атака на точното място се оказа Ел Хамдауи. Той получи топката отляво и на празна врата вкара за 2:0.

След отбелязването на втория гол в мача домакините се върнаха в задни позиции, което позволи на футболистите на Динамо Киев да атакуват по-често. Шест минути преди края на редовното време усилията на украинците бяха възнаградени, когато ветеранът Андрий Шевченко спечели дузпа. Самият Шевченко застана зад топката и хладнокръвно реализира, за да намали – 1:2. В оставащите минути до края гостите хвърлиха всички сили, за да отбележат нов гол, който щеше да ги класира напред, но стражът на Аякс Стекеленбург се справи отлично и не позволи това да се случи.

В останалите четири двубоя, които се играха тази вечер домакините записаха победи, които също им осигуриха участие в групите на най-комерсиалния турнир на Стария континент. Това са отборите на Оксер, Копенхаген, Жилина и Тотнъм.

Отборът на Жилина се наложи с минималното 1:0 като домакин на Спарта Прага и с общ резултат 3:0 се класира напред. Английският Тотнъм пък разби швейцарския Йънг Бойс с 4:0 и въпреки загубата в първия мач с 2:3 продължава напред. Това е първо класиране в гуповата фаза за Тотнъм в цялата история на турнира. Това също означава, че Англия ще има четири тима в групите. Хеттрик за тима от Лондон реализира нападателят Питър Крауч.

Оксер победи руския Зенит с 2:0, датският Копенхаген ще мери сили с най-добрите благодарение на головете си на чужд терен срещу Розенборг. Тази вечер двубоят приключи при 1:0, но голът при загубата 1:2 в предишния мач даде преднина на домакините.