Атлетико Мадрид е финалист в тазгодишното издание на Шампионската лига. „Дюшекчиите“ се класираха, след като елиминираха Байерн Мюнхен на полуфиналите, а испанското издание As посочи пет причини, поради които мадридчани намериха място в решителната фаза.

На първо място се изтъква сигурността в отбрана на Атлетико Мадрид. Добавя се, че съставът на Диего Симеоне е допуснал само четири гола в шест мача от елиминационната фаза.

Втората причина е френетичната подкрепа на феновете на тима, които изпълваха „Висенте Калдерон“ до краен предел, за да окуражат своите любимци.

На третото място се намира мачът с ПСВ Айндховен. Както е известно, момчетата на Чоло се класираха за четвъртфиналите, след като елиминираха холандците с дузпи, а според As именно тази среща е вдъхнала значителна сигурност и е дала самочувствие на испанския тим.

Като четвърта причина се посочват първите 45 минути на мача между Атлетико Мадрид и Барселона. Двата състава се срещнаха на четвъртфиналите, а в първия двубой на „Камп Ноу“ Атлетико поведе с 1:0 с попадение на Фернандо Торес. Голът на Ел Ниньо падна в 24-ата минута, а десет по-късно нападателят на „дюшекчиите“ бе изгонен. Последваха две попадения на Луис Суарес, в резултат на които каталунците стигнаха до победата. Твърди се, че тази среща е калила борбения дух на възпитаниците на Симеоне, които в реванша се наложиха с 2:0 и продължиха похода си.

Видал: Грозният футбол на Атлетико победи

Петата причина е открита в последните два мача срещу Байерн Мюнхен. Анализира се, че проявите на Саул Нигес, Антоан Гризман и спасената дузпа от Ян Облак в голяма степен са наклонили везните в посока класиране на Атлетико напред.