Шампионска лига се завърна ударно с мачовете от елиминационната фаза! Във вторник вечер френският шампион Пари Сен Жермен отстъпи на германския такъв Байерн Мюнхен с резултат 0:1 в първи 1/8-финален сблъсък от турнира, който се игра на стадион "Парк де Пренс". Единственото попадение реализира вездесъщият Кингсли Коман, който отбеляза и шампионския гол във финала на ШЛ между двата тима през 2020-а година, в 53-ата минута. Гостите завършиха двубоя и с човек по-малко, след като в добавеното време Бенжамен Павар беше изгонен за два жълти картона.

БГНЕС / BGNES
95 снимки

Двете полувремена предложиха различен футбол. През първата част баварците напълно доминираха и пропуснаха няколко хубави ситуации да открият резултата. Парижани стартираха по-добре втората част, но Байерн беше този, който пръв отбеляза, а също така малко след това удари и греда. Към края на мача ПСЖ се активизира и на два пъти беше много близо до изравняването, но попадение на Килиан Мбапе и автогол на Матайс де Лихт не бяха зачетени заради засада в хода на съответните атаки. 

Като цяло мюнхенци доминираха и победата изглежда заслужена. По този начин Байерн чака с оптимизъм реванша, който ще се играе на "Алианц Арена" след три седмици на 08.03.

Gulliver/GettyImages
99 снимки

Наставникът на ПСЖ – Кристоф Галтие, заложи на Джанлуиджи Донарума на вратата, а пред него в защитата бяха разположени Ашраф Хакими, капитана Маркиньос, Серхио Рамос и Нуно Мендеш. В средата на терена действаха възстановения Марко Верати, Данило Перейра, Карлос Солер и изненадата Уорън Заир-Емери, който скоро ще навърши 17 години и става най-младият футболист, участвал в елиминациите на ШЛ. Дуото в атака пък оформиха Лионел Меси и Неймар, докато Килиан Мбапе беше оставен на резервната скамейка за началото на срещата, въпреки че също вече беше здрав.

Треньорът на Байерн – Юлиан Нагелсман, пък трябваше да се оправя без контузените Мануел Нойер, Садио Мане и Люка Ернандес. На вратата той постави Ян Зомер, а тримата в защита бяха Бенжамен Павар, Даю Упамекано и Матайс де Лихт, а Кингсли Коман и Жоао Кансело действаха като халф-бекове. Двойка вътрешни халфове бяха Йосуа Кимих и Леон Горетцка. Атаката водеше Ерик Максим Чупо-Мотинг, подпомаган от Джамал Мусиала и Лерой Сане. На резервната скамейка пък бяха оставени Серж Гнабри, възстановения Томас Мюлер и Алфонсо Дейвис.

ВСИЧКО ЗА ШАМПИОНСКА ЛИГА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


Гостите от Мюнхен стартираха по-добре още след тридесетина секунди създадоха опасност пред вратата на Джанлуиджи Донарума. Ерик Максим Чупо-Мотинг се озова на стрелкова позиция пред наказателното поле и шутира силно, но покрай лявата греда на италианския страж на домакините.

Пари Сен Жермен се беше прибрал в задни позиции в началните минути и чакаше шансовете си на контраатака. Именно при една от тях Неймар и Лионел Меси комбинираха хубано на скорост, но аржентинецът беше блокиран в наказатленото поле и не можа да отправи удар.

Много активен в атака беше Жоао Кансело, който по-често беше в половината на парижани и няколко пъти отправи центрирания, които обаче не доведоха до нещо по-опасно.

В 20-ата минута Неймар опита да покаже индивидуалните си качества, но беше спрян отлично от Бенжамен Павар.

БТА / BTA
43 снимки

Пет минути по-късно Йосуа Кимих намери с хубав пас Кингсли Коман отляво в наказателното поле, но ударът му не се получи и топката стана лесна за Донарума. Секунди по-късно Серхио Рамос протегна крак в последния възможен момент и попречи на Джамал Мусиала да стреля от опасна позиция в пеналтерията.

В 28-ата минута отново Коман шутира силно пред наказателното поле, но този път високо над вратата. Байерн продължи да бъде по-активен в атака и в 34-ата минута за пореден път Коман беше в центъра на действията, като този път успя да финтира Ашраф Хакими пред наказателното поле и стреля силно и ниско, но на около метър и половина от дясната греда на Донарума.

Байерн беше близо до попадението две минути преди края на редовното време на първата част, когато топката беше центрирана отляво в наказателното поле на ПСЖ, където Рамос изчисти, кълбото се озова в Кимих, който шутира силно и точно от дъгата пред пеналтерията, но Донарума плонжира и улови.

В добавеното време на първите 45 минути Меси стреля от пряк свободен удар на чудесна позиция пред наказателното поле, но право в стената и веднага след това дойде и почивката.

На почивката Кристоф Галтие направи промяна в своя състав, като пусна в игра Преснел Кимпембе на мястото на Ашраф Хакими. Рокада предприе и Юлиан Нагелсман, след като извади Жоао Кансело и пусна на негово място Алфонсо Дейвис.  

ПСЖ стартира по-добре втората част и погледна по-смело в атака, но отново не успяваше да застраши Ян Зомер и защитата пред него.

Байерн обаче нанесе своя удар в 53-ата минута, когато поведе в резултата. Тогава влезлия на почивката Алфонсо Дейвис центрира отлично от левия фланг в наказателното поле, където на втора греда бе оставен съвсем сам Коман, който от въздуха засече с десния крак и прати топката под плонжа на Донарума за 0:1.

Малко след това на терена се появи и Килиан Мбапе за парижани, заедно с Фабиан Руис, които замениха Карлос Солер и Уорън Заин-Емери.

В 62-ата минута баварците имаха нов хубав шанс за попадение. Топката беше центрирана отдясно в наказателното поле, където Рамос не се ориентира по най-добрия начин и кълбото стигна до Чупо-Мотинг на втора греда, който нанесе изстрел със странична ножица, но този път Донарума улови.

Само минута по-късно Байерн удари и греда. Джамал Мусиала финтира Нуно Мендеш, влезе на скорост отдясно в пеналтерията и подаде за Чупо-Мотинг, който изпревари Маркиньос и от границата на вратарското поле шутира силно, но Донарума докосна топката толкова, колкото да я отклони в лявата си греда. От последвалия ъглов удар Павар засече топката с глава, но ударът му беше спасен от италианския страж.

БГНЕС / BGNES
49 снимки

ПСЖ организира най-добрата си атака в 74-ата минута, която завърши с топка в мрежата на гостите, но попадението не беше зачетено заради засада. Килиан Мбапе надбяга защитата на Байерн, влезе в наказателното поле отляво и опита да прехвърли Зомер, но вратарят инстинктивно спаси с глава. Топката попадна в Неймар, който стреля, но бе блокиран. Последва още  един шут на бразилеца, а този път Зомер спаси, а отблизо Мбаре направи точна добавка, но се оказа в нередовна позиция и голът беше правилно отменен.

Байерн се върна да брани резултата, а домакините помислиха, че са изравнили в 83-ата минута, когато топката отново се озова във вратата на германците. Нуно Мендеш направи страхотен индивидуален пробив отляво, влезе в наказателното поле и подаде на първа греда, където Мбапе беше изпреварен от Матайс де Лихт, който в опита да си спре нпадателя засече кълбото в собствената си врата, но попадението беше отменено заради засада в момента на подаването към португалския бранител на ПСЖ.

Французите обаче натиснаха в търсене на изравняването и две минути след това Меси пропусна да се разпише. Отново Мендеш се справи с двама футболисти на баварците отляво и подаде отлично за аржентинската звезда около точката за дузпа, който стреля моментално, но се получи рикошет в Павар и топката излезе в корнер.

Gulliver/GettyImages
22 снимки

Четири минути преди края на редовното време Витиня стреля от границата на пеналтерията, но право в Зомер, който сбърка секунди преди това в подаването си.

Във втората минута от добавеното време Павар получи втори жълт и съответно червен картон за нарушение срещу Меси отдясно на наказателното поле. Така бранителят остави Байерн с човек по-малко до края на двубоя.

До края на срещата Рамос стреля неточно над вратата с глава и така Байерн взе важен аванс преди реванша в Германия след три седмици.


FT  | ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН – БАЙЕРН МЮНХЕН  0:1

0:1 Кингсли Коман 53'

Червен картон: Бенжамен Павар (Байерн Мюнхен) 90+2'

Шампионска лига, 1/8-финал, първи мач

Стартови състави на двата отбора:

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН (4-4-2)99. Джанлуиджи Донарума - 2. Ашраф Хакими, 5. Маркиньос (к), 4. Серхио Рамос, 25. Нуно Мендеш - 33. Уорън Заир-Емери, 15. Даниро Перейра, 6. Марко Верати, 28. Карлос Солер, 25. Нуно Мендеш - 30. Лионел Меси, 10. Неймар ж.к.

Резерви: 90. Александър Льотелие (вр), 16. Серхио Рико (вр), 39. Тимоти Пембеле, 31. Ел Шадай Битшиабу, 14. Хуан Бернат, 3. Преснел Кимпембе ж.к., 35. Исмаел Гарби, 17. Витиня, 8. Фабиан Руис, 44. Уго Екитике, 7. Килиан Мбапе

Старши треньор: Кристоф Галтие

БАЙЕРН МЮНХЕН (3-4-2-1)27. Ян Зомер - 4. Матайс де Лихт, 2. Даю Упамекано, 5. Бенжамен Павар 2x ж.к. / ч.к. - 11. Кингсли Коман ⚽, 8. Леон Горецка, 6. Йосуа Кимих (к), 22. Жоао Кансело - 42. Джамал Мусиала, 10. Лерой Сане - 13. Ерик Максим Чупо-Мотинг

Резерви: 26. Свен Улрайх (вр), 35. Йоханес Шенк (вр), 44. Йосип Станишич, 23. Дейли Блинд, 20. Буна Сар, 19. Алфонсо Дейвис, 38. Райън Гравенберх, 46. Арион Ибрахимович, 25. Томас Мюлер, 7. Серж Гнабри, 39. Матис Тел

Старши треньор: Юлиан Нагелсман


Главен съдия: Майкъл Оливър, Англия

Стадион: „Парк де Пренс“, Париж, Франция