Футболът се завръща у дома. Едва ли има по- употребявана фраза в последните седмици в Англия от тази. Въодушевлението цари както из градовете и стадионите, където „трите лъва” играят своите срещи, така и по улиците на Острова.

А футболистите на тима също не крият вълнението си от своите успехи и от това, че са на път да сътворят история, печелейки едва втората световна титла за страната си след 1966. Сравнения със случилото се преди 52 години са неизбежни, а след достигането до полуфиналите, мениджърът на Англия Гарет Саутгейт сподели, че евентуален успех сега би могъл да се окаже дори по- голям от предходния, заради ерата в която живеем. Според наставникът заради социалните мрежи всичко би могло да получи значително по- голям отзвук.

Голмайсторът и капитан на отбора Хари Кейн сподели, че се надява, ако се стигне до триумф на Англия, то той да се превърне във вдъхновение за цяло едно поколение, както се е случило и преди пет десетилетия. Кейн дори даде себе си за пример като едно от децата, които са били мотивирани от успехите на героите в детството му и добави, че именно това въздействие върху подрастващите е част от работата на професионалните футболисти.

Радостта у хърватите също не беше по- малка, а няма и как да е иначе, като добавим и факта, че класирането на полуфинал се случи след успех над домакина Русия. Малка страна- големи мечти, именно това е дивизът на „шахматистите” изписан на автобуса на отбора, а мечтите както на футболистите и на треньорския щаб, така и на феновете продължават. Един от основните футболисти и капитан на Хърватия Лука Модрич сподели, че двата мача стигнали до продължения и дузпи са оставили своя отпечатък върху физическото състояние на тима, но бе благодарен, че отборът е стигнал до тук и добави, че може би съдбата на тима е да минава през трудни мачове. Относно предстоящата среща с Англия футболистът на Реал Мадрид сподели, че тя няма да е по- различна от останалите на Световно първенство- изключително трудна и призова съотборниците си да се насладят на момента.

51 годишният мениджър на хърватите Златко Далич не можа да сдържи емоциите си след успеха над Русия и се разплака. Назначен начело на отбора преди едва 9 месеца, той сподели, подобно нещо рядко му се случва, но сега поводът си е заслужавал,не само заради щастието в отбора, а и заради това, че са накарали хората в родината си да се чувстват горди. Запитан дали отборът има достатъчно останали сили да преодолее Англия, Далич изрази увереност и сподели, че не иска тимът му да губи набраната инерция. Той добави, че „трите лъва” не са негов фаворит, защото шансовете във всеки мача са 50 на 50 и много от големите отбори вече са отпътували към дома.