Отборите на Португалия и Франция изиграха страхотен двубой от група 3 на Лига А в турнира Лигата на нациите. В битката между Европейския и Световния шампион победител се оказа Франция, която стигна до успеха с минималното 1:0 като гост. Единственото попадение отбеляза Н'Голо Канте в 54-ата минута. 

Гостите изиграха много силен мач, като почти през всичките 90 минути бяха по-добрия отбор на терена. През първата част "петлите" създадоха няколко отлични ситуации, но не успяха да ги оползотворят. Гредата също помогна на домакините. През вторите 45 минути гостите все пак успяха да стигнат до победното попадание. Португалците се опитаха да стигнат до изравняването и натиснаха в последните минути, но попадението така и не дойде. 

С тази победа Франция си осигури първото място в групата и участие във финалната фаза на турнира, като вече има 13 точки в актива си. Португалия също има сигурно място в елиминационната фаза, но ще бъде втори, след като кръг по-малко има 10 точки. В последния си мач възпитанците на Дидие Дешан приемат Швеция, докато тези на Фернандо Сантош гостуват на Хърватия.    


Гостите владееха топката в началните минути на двубоя, като португалците стояха компактно в защита и не допуснаха да бъдат изненадани.

Първият удар към една от двете врати дойде в шестата минута, когато Кристиано Роналдо опита изстрел извън наказателното поле, но вратарят на „петлите“ Юго Лорис внимаваше и изби.

Световните шампиони отговориха с опасен пробив на Кингси Коман отдясно, който след това влезе в наказателното поле и отправи бомбен изстрел в близкия ъгъл, но Руи Патрисио също следеше ситуацията и изби в ъглов удар.  

Само две минути след това французите пропуснаха най-чистата ситуация до момента. Антоан Гризман получи пред наказателното поле и много хитро изведе Антони Марсиал сам срещу Патрисио в наказателното поле. Нападателят на Манчестър Юнайтед опита да нанесе удар, но стражът на домакините излезе предвидливо и скъси ъгъла, за да блокира изстрела.     

„Петлите“ продължиха да са по-опасния тим на терена, като в 18-ата минута Гризман центрира от корнер, а на границата на малкото наказателно поле Адриен Рабио скочи най-добре и игра с глава, но топката премина много близо до дясната греда на Патрисио.

Бруно Фернандеш опита удар от въздуха две минути след това, но право в ръцете на Лорис. В 24-ата минута Роналдо стреля директно от пряк свободен удар, но в стената. Последва нов шут на капитана, но в аут.

Световните шампиони отново погледнаха към вратата на своите домакини и в 27-ата минута двойно подаване размениха Люка Ернансдес и Марсиал отляво на наказателното поле. Нападателят след това влезе в него и опита силен удар в близкия ъгъл, но топката се оплете във външната страна на мрежата.

След точно половин час игра Франция матира защитата на Португалия с чудесно заучено положение. Антоан Гризман центрира от пряк свободен удар на далечната греда, където Рафаел Варан бе оставен непокрит и с глава намери Рабио, който също бе оставен съвсем сам около точката за дузпа и опита акробатично изпълнение. То се превърна в пас за Марсиал, който засече с глава, но топката се отби от напречната греда.

В 39-ата минута Бруно Фернандеш центрира отдясно в наказателното поле, където Жоао Феликс бе по-добре позициониран от Преснел Кимпембе и стреля с глава с гръб към вратата, но прекалено слабо, за да затрудни капитана на Франция Лорис.    

Домакините отново трябваше да разчитат на своя вратар четири минути пред края на първата част. „Петлите“ организираха чудесна атака, която мина през Гризман през центъра, който подаде наляво за Ернандес. Левият бек пък отправи великолепно подаване в наказателното поле, където Марсиал скочи на шпагат и засече с крак топката, но отново Патрисио блокира с тяло изстрела. Впоследствие нападателят на гостите извърши нарушение срещу стража на европейските шампиони.  

В последните секунди на полувремето Португалия можеше изненадващо да поведе в резултата. Кристиано Роналдо засече с глава топката след центриране от ъглов удар на Фернандеш, но тя премина на сантиметри над напречната греда.    

С началото на втората част домакините получиха право да изпълнят опасен свободен удар отляво на наказателното поле. Роналдо го изпълни, като се получи нещо средно между удар и остро центриране, което обаче прелетя в аут. 

В 54-ата минута „петлите“ най-сетне успяха да поведат в резултата, с оглед на събитията на терена. Страхотно двойно подаване направиха Рабио и Гризман вляво в наказателното поле. Халфът на Ювентус получи топката и опита изстрел в близкия ъгъл, Патрисио изби, но не по най-добрия начин и притичалия Н’Голо успя да вкара във вратата му – 0:1.  

Само минута след това Коман намери Гризман отдясно и нападателят стреля от границата на пеналтерията, но в аут. В 57-ата минута Рабио предостави чудесно подаване отляво към далечната греда, където Пол Погба не успя да отиграе по най-добрия начин топката и я прати в обятията на Патрисио.

С изтичането на час игра домакините се посъбудиха и имаха чудесен шанс да изравнят. Рафаел Герейро стреля от пряк свободен удар, но Лорис изби. Бернардо Силва успя да достигне до отбитата топка и я центрира към далечната греда, където Жозе Фонте нанесе силен удар с глава, но топката се отби от дясната греда на гостите.

В тези минути в игра за Португалия се появи Диого Жота, който смени Уилям Карвальо. Маркъс Тюрам пък замени Кингсли Коман в състава на Франция.  

Европейските шампиони тръгнаха по-смело в предни позиции в търсене на изравяването. В 75-ата минута Роналдо показа добра техника отдясно, влезе в наказателното поле и предостави на топката резервата Жоао Моутиньо, който с бомбен изстрел запрати топката към дясната сглобка на Лорис, който обаче показа фантастичен рефлекс и изби с една ръка. 

В 82-ата минута Жоао Кансело отправи опасно центриране отдясно в наказателното поле, където много малко не достигна на Роналдо да засече с глава. На далечната греда и Жота, и Рубен Диас също не успяха да достигнат до подаването.  

До края на двубоя домакините се настаниха в половината на Франция в търсене на изравнителното попадение, което обаче така и не дойде.


FT  ПОРТУГАЛИЯ – ФРАНЦИЯ 0:1 

0:1 Н'Голо Канте 54'

Стартови състави на двата отбора:

ПОРТУГАЛИЯ (4-3-3): 1. Руи Патрисио – 20. Жоао Кансело, 6. Жозе Фонте, 4. Рубен Диаш, 5. Рафаел Герейро – 14. Уилям Карвальо, Данило Перейра, 11. Бруно Фернандеш – 10. Бернардо Силва, 7. Кристиано Роналдо (к), 23. Жоао Феликс  

Селекционер: Фернандо Сантош

ФРАНЦИЯ (4-3-1-2): 1. Юго Лорис (к) – 21. Люка Ернандес, 3. Преснел Кимпембе, 4. Рафаел Варан, Бенжамен Павар – 14. Адриен Рабио, 13. Н‘Голо Канте, 6. Пол Погба – 7. Антоан Гризман – 11. Кингсли Коман, 10. Антони Марсиал

Селекционер: Дидие Дешан

Главен съдия: Тобиас Щилер, Германия

Стадион: „Ещадио да Луж“, Бенфика, Португалия