Португалия се изправя срещу Швейцария в полуфинал на турнира Лигата на нациите. Двубоят е по-късно днес от 21.45 часа, а победителят ще се изправя срещу триумфиралия от двойката Холандия – Англия.

До момента португалците и швейцарците са се изправяли един срещу 22 пъти. Балансът на „кръстоносците“ е положителен – 10 победи срещу 7 за „мореплавателите“. Ремитата са 5. Последният сблъсък между двете селекции бе по време на миналите световните квалификации, когато си размениха по една победа.

Любопитна статистика преди мача е, че тимът на Португалия е непобеден в последните си 12 домакинства.

Дебют в турнира ще направи голямата звезда на действащия европейски шампион Кристиано Роналдо, който пропусна груповата фаза. От селекцията на домакините с наказание е Данило.

Иначе, за да стигнат до тук португалците завършиха в групата си пред Италия и Полша.

„Очаква ни труден мач между два съперника, които обичат да държат топката. Швейцария обича да играе също така и с дълги топки, използвайки максимално качествата на футболисти като Саферович и Шакири. Те притежават много качествен състав. Нашата работа обаче е да мислим за нас самите. Играем у дома и искаме да зарадваме феновете си“, коментира селекционерът на Португалия Фернандо Сантош.

„Кръстоносците“ финишираха първи в групата си, оставяйки Белгия и Исландия зад гърба си. Извън сметките на Владимир Петкович остава Щефан Лихтщайнер.  

Самият специалист заяви преди срещата: „Португалия е фаворит, не говоря само за този мач, а за турнира като цяло – играят у дома и са шампион на Европа. Може би в момента нашата селекция се нуждае именно от финала, за да може да се борим срещу най-добрите“.