Нидерландия осъществи пълен обрат над Полша като гост в последен мач от груповата фаза на Лига А, група 1 на Лигата на нациите. Въпреки ранния аванс, който Южвиак даде на домакините, „лалетата“ се мобилизираха през втората част и вкараха два безответни гола чрез Мемфис Депай от дузпа и Джорджино Вайналдум от корнер.

По този начин световните вицешампиони от 2010 година приключват на второ място с 11 точки зад Италия, който е с 12. "Дружина полска" пък остава на трета позиция със 7 пункта.


В шестата минута Южвиак сътвори изключителна индивидуална акция по лявото крило от центъра на игрището, при което напредна мощно, преодоля няколко съперника, влезе в наказателното поле, финтира противников играч и прати топката в близкия ъгъл на Крул за 1:0.

В 11-ата минута Вайналдум се включи в атака и бе изведен зад отбраната на поляците, но ударът му с левия крак бе слаб и в ръцете на Счесни.

3 минути по-късно Мален засече центриране с глава от десния фланг в пеналтерията, но изстрелът му мина агонизиращо близо до левия страничен стълб.

В 16-ата минута Левандовски нахлу отдясно и пробва от малък ъгъл да изненада Крул, но удари гредата.

Чак в 29-ата минута дойде следващият опит за заплаха на една от двете врати. Плахета получи в противниковото поле и опита късмета си от далечна дистанция, но неточно.

В 33-ата минута Мален отговори по подобен начин с десния крак от разстояние, ала в аут.

В 39-ата минута Депай шутира с десния крак по земя, но Фабиански улови без затруднения.

В продължението на първата част Плахета намери очертанията на вратата, но и обятията на Крул.

В 47-ата минута Плахета завърши отлична контраатака на домакините, но с неудобния си десен крак не намери очертанията от рамките на наказателното поле.

В 53-ата миута Депай изпълни пряк свободен удар от удобна позиция, но изстрелът му излетя на сантиметри в аут от лявата греда.

В 62-ата минута Пьонтек получи и шутира от дистанция, но и той не намери вратата.

Секунди по-късно Депай стреля технично по тревата, но слабо и встрани от лявата греда.

До 75-ата минута гостите са отправили 15 удара, но само 4 са в очертанията.

В 76-ата минута Беднарек действа необмислено срещу Вайналдум в наказателното поле и съдията посочи бялата точка - дузпа. С изпълнението се нагърби Депай, който с безкомпромисен удар в десния ъгъл матира Фабиански - 1:1.

В 82-ата минута Вайналдум се извиси над всички след центриране от корнер и прониза Фабиански за 1:2!

Полша Нидерландия

източник: Sofa Score


Полша: Фабиански, Кеджиора, Глик, Беднарек, Реца (Рибус 81'), Клих, Криховяк (Линети 71'), Плахета (Гросицки 76'), Жиелински (Модер 71'), Южвиак, Левандовски (Пьонтек 45').

Резерви: Счесни, Скорупски, Бочниевиц, Валукиевиц, Милик, Линети, Гросицки, Рибус, Модер, Бережински, Жимански, Пятек.

Селекционер: Йержи Бржечек

 

Нидерландия: Крул, Хатебур (Дъмфрис 57'), Де Врай, Блинд (Люк де Йонг 82'), Ван Анхолт (Вийндал 70'), Клаасен (Ван де Беек 70'), Вайналдум, Де Йонг, Стингс (Бергхаус 70'), Депай, Мален.

Резерви: Бизот, Дромел, Велтман, Ботман, Бергхуис, Дъмфрис, Промес, Вийндал, Гравенберх, Люк де Йонг, Ван де Беек.

Селекционер: Франк де Бур

 

Главен съдия: Орел Гринфелд (Израел)

Стадион: "Силесиан", град Чорзов, Полша