От днес Томаж Кавчич вече не е национален селекционер по футбол на Словения. Това обяви президентът на местната футболна асоциация Раденко Миятович.

Главната причина, която той изтъкна, са слабите резултати на словенците в Лигата на нациите. Както е известно, те заемат последното място в нашата група 3 от Дивизия С. Снощи Словения завоюва първа точка от 4 мача, като завърши 1:1 срещу тима на Кипър (от когото по-рано загуби навън).

„В 11,30 часа (местно време – б.р.) се срещнах с настоящия селекционер и го информирах за прекратяването на неговия договор с мъжкия тим. Решението се дължи основно на слабите игри и лошите резултати в Лигата на нациите. Искам да благодаря на екипа на Томаж Кавчич за тяхната коректност, отдаденост и усилия”, коментира Миятович.

Босът на словенския футбол категорично отхвърли тезата, че действията му се дължат на огромния обществен натиск (заради скандалите с голямата звезда – вратаря Ян Облак, който продължава да не бъде викан – б.р.). „Ако беше така, да съм го уволнил по-рано”, добави той.

Решението касае всички хора от екипа на наставника и също бившият играч на родния Литекс Миливое Новакович, с когото обаче ще се водят дискусии за нова роля. „Кавчич беше наясно, че резултатите са лоши, но също така разбра и мотивите за решението ни. Постоянно повтарях, докато имаме действащ треньор, няма да разговарям с други кандидати.”

Според медиите в Словения с най-големи шансове да получи постта е Матиаж Кек. Колкото до вероятността да се стигне до назначение на чужденец, Миятович беше уклончив: „Не мога да дам конкретен отговор днес. И преди сме обмисляли чуждестранен специалист, но трябва да обсъдим кои са наличните кандидатури. Към момента нямаме конкретна идея.”

„Ян Облак? Никога не бих сменил селекционер заради играч. Официално Ян не ни е поставял каквито и да било условия.”

Очаква се през ноември звездата на Атлетико Мадрид да бъде на линия за последните два мача от групата – домакинство срещу Норвегия и гостуване на България. „Имаме договорка с клуба и с Ян. Нека първо той излекува своята контузия и ще говорим относно квалификациите за Евро 2020”, добави Миятович.