Швейцария стартира повече от ударно в новия турнир на УЕФА – Лига на нациите, след като се развихри и надделя с 6:0 над гостуващия Исландия. Срещата бе част от Лига „А”, група 2, а „кръстоносците” правеха каквото поискат срещу клетия си опонент.  Любопитен факт е, че шестте попадения за Швейцария дойдоха от шест различни футболисти. Първото полувреме в Санкт Гален видя „само” два гола, след като Стефан Цубер (13’) и Денис Закария в 23-ата минута поведоха отбора на възпитаниците на Владимир Петкович напред.  Втората част бе повече от обещаваща за „кръстоносците”, които с голове на Джердан Шакири в 53-ата, Харис Сеферович в 67-ата, Албиан Айети в 71-ата и Адмир Мехмеди в 82-ата оформиха крайния резултат.

Головата фиеста на „Кибунпарк” в Санкт Гален стартира още в 13-ата минута. Крайният бранител Рикардо Родригес пусна към границата на наказателното поле към Стефан Цубер, а последният нанесе страховит удар, който се оплете в мрежата на Ханес Халдарсон за 1:0.

Швейцария Исландия

източник: БГНЕС

Минималният аванс на „кръстоносците” трая едва 10 минути. Джердан Шакири изпълни пряксвободен удар, който бе боксиран от Халдарсон, но в краката на Фабиан Шер. Той някак върна към Закария, който нямаше как да пропусне да порази опразнената исландска врата.

Швейцария Исландия

източник: БГНЕС

В 53-ата минута публиката в Санкт Гален ликува за трети път, след като отново халфът на Ливърпул бе главен участник при гола за домакините. Шакири стреля мощно от фаул, а Бярнасон отклони леко с глава пътя на топката, която влетя в мрежата на Исландия за трети път – 3:0.

Швейцария продължи да контролира събитията на терена, а в 67-ата минута след перфектна комбинация между Шакири – Шер и Сеферович, то последният завърши с мощен удар в десния ъгъл на вратата – 4:0.

Швейцария Исландия

източник: БГНЕС

Шоуто на Швейцария не стихна, а в 71-ата минута влезлият като резерва Албиан Айети покачи на 5:0, след като засече подаване на Харис Сеферович.

Последният гол дойде в 82-ата минута, след като Денис Закария подаде към другата резерва Адмир Мехмеди, който бе забравен от исландската отбрана и необезпокояван оформи крайното 6:0.

Швейцария Исландия

източник: БГНЕС

По този начин Швейцария оглави еднолично група 2, като е пръв с три точки, докато Исландия остана на последното трето място. Втори с изцяло нулев актив е Белгия, който още не е започнал своята мисия в Лига на нациите. В следващия кръг Исландия приема именно „червените дяволи”, докато следващият мач на Швейцария ще е гостуване на бронзовия медалист от Мондиал 2018.