Шотландия победи с 3:0 Украйна в отложена среща от първия кръг в група 1 от дивизия "В" на Лигата на нациите. Успехът на "Хемпдън Парк" изкачи "гайдарите" на върха в класирането. С два гола-близнаци се отличи резервата Линдън Дайкс (80, 87) след асистенции на друг играч, влязъл от пейката - Райън Фрейзър. Първото попадение отбеляза Джон Макгин в 70-ата минута.  
Двубоят започна с едноминутно мълчание в памет на анклийската кралица Елизабет Втора. Началото бе доста спокойно и едва в 11-ата минута се стигна до първия точен удар. Че Адамс се възползва от подхлъзване на Бондар в наказателното поле и опита да изненада Трубин, но твърде слабо и право в ръцете на украинския вратар. 120 секунди по-късно Кристи пусна прострелно центриране по земя, до което обаче Че Адамс не успя да достигне. Пред Райън Кристи се откри шанс да се разпише в 20-ата минута, но ударът му с глава бе разочароващ. 
 
В тези минути украинците затрудниха домакините с няколко добри атаки на скорост, които обаче така и не завършиха с удари в очертанията на вратата на Гордън. В 39-ата минута стражът на Шотландия се справи с остро ниско центриране отляво, избивайки топката далеч от наказателното поле. В добавеното време на първата част "гайдарите" поискаха изгонване на Бондар, който връхлетя доста агресивно върху Че Адамс, но реферът Мариани му вдигна жълт картон. 
 
И второто полувреме започна с по-активна игра на домакините, които пропуснаха чудесна възможност да поведат в 58-ата минута. Тиърни открадна топката от гостите пред наказателното поле, напредна и върна около точката на дузпата за Стюарт Армстронг, който обаче стреля право във вратаря Трубин. Две минути след това отново той бе изведен отлично от Мактоминей, като този път дори не уцели вратата.
 
В 63-ата минута късметът бе на страната на Украйна, след като в рамките на няколко секунди допуснаха Че Адамс да обстрелва Трубин от непосредствена близост. Най-напред ударът му с глава срещна напречната греда, а малко след това стражът на гостите не позволи да бъде преодолян, спирайки с крак топката пред голлинията. Пет минути по-късно Армстронг не успя да намери очертанията на вратата. 
 
Напористата игра на "гайдарите" даде резултат в 70-ата минута, когато капитанът Джон Макгин прати топката в долния ляв ъгъл на Трубин за 1:0. Той надделя в единоборството с Бондар в наказателното поле, при което остана съмнения за нарушение, но претенциите на гостите не бяха уважени. 
 
Голът окрили шотландците, които обсадиха вратата на съперника. Тиърни в 78-ата минута затрудни максимално Трубин с удар от въздуха, но стражът се справи, избивайки в ъглов удар.

Шотландия - Украйна

източник: Gulliver/GettyImages

След центрирането от корнера на Райън Фрейзър, Линдън Дайкс скочи най-високо и прати топката за втори път в мрежата на гостите - 2:0. Пак той вкара гол-близнак в 87-ата минута за 3:0, след като отново бе неуловим за бранителите на Украйна след центриране от ъглов удар отново на Фрейзър. 
 
ШОТЛАНДИЯ - УКРАЙНА 3:0
 
ШОТЛАНДИЯ: 1. Гордън, 2. Патерсън, 4. Мактоминей, 13. Хендри, 15. Маккена, 6. Тиърни, 17. Армстронг, 7. Макгин, 8. Макгрегър, 11. Кристи, 10. Адам
Селекционер Стив Кларк
 
УКРАЙНА: 1. Трубин, 21. Караваев, 2. Бондар, 22. Матвиенко, 3. Михайличенко, 6. Степаненко, 7. Ярмоленко, 17. Пихальонок, 8. Малиновский, 10. Мудрик, 11. Довбик
Селекционер Олександър Петраков 
 
Съдия Маурицио Мариани (Италия)