Четвъртфиналистът от Световното първенство през това лято Русия продължи силното си представяне на международната сцена. В първия си мач от турнира Лига на нациите възпитаниците на Станислав Черчесов пречупиха Турция с 2:1 в първи двубои от Група 3 на Лига „B“ в новосформираната надпревара на УЕФА. На стадион “Шеньол Гюнеш“ в Трабзон гостите изиграха срещата с много тактическа зрялост, успявайки да се възползват от малкото си шансове в предни позиции. Герои за „Сборная“ отново бяха Денис Черишев и Артьом Дзюба, които се разписаха съответно в 13-та и 29-та минути. Единственото попадение за тима на Мирча Луческу пък реализира Сердар Азис четири минути преди края на първата част. Така след първата среща Русия поведе в групата с 3 точки. В нея е още и тимът на Швеция, който приема Турция на 9 септември в следващия мач от групата.

Турция започна открито и пожела да вземе инициативата в срещата. Тази лека наивност обаче остави пространства, от които гостите се възползваха, стигайки до попадение още с първото си по-опасно положение. В 13-та минута Марио Фернандес получи удобна топка отдясно, след което напредна и центрира хубаво към втора греда. Там топката не бе изчистена от турските бранители, които позволиха кълбото да падне на волето на останалия сам Денис Черишев. Настоящият нападател на Валенсия не се посвени и от въздуха разстреля стража на домакините със страхотен шут.

Русия бе близо до втори гол в 29-та минута, когато Черишев без малко да се превърне в асистент на централния нападател Дзюба. Голмайсторът центрира отляво, където именно централният нападател стреля с глава, но Кърънтлъ бе на място и улови.

Две минути преди това Чауханоглу стреля от дистанция, а топката прелетя високо в аут. В края на първата част Турция все пак стигна до равенство, след като подаване отдясно на Чауханоглу не бе изчистено качествено от Нойщедтер. Топката тупна точно пред бранителя Сердар Азис, който се бе включил в предни позиции. Играчът на Галатасарай намери хубаво кълбото и с топовен удар направи резултата 1:1.

Втората част започна със силен и точен шут на много активния Чауханоглу, но Лунев прегърна топката между ръкавиците си.  В ответната атака обаче Русия отново намери път към вратата на съперника и покачи в своя полза. Юри Газински матира защитата на Турция с остър вертикален пас, намирайки измъкналия се Артьом Дзюба. Таранът на Зенит изчака максимално реакцията на Кърънтлъ и с премерен удар под неговия плонж даде преднина на своя тим. В оставащите минути до края Русия се дръпна в пред и в своето наказателно поле в опит да затвори всички празни пространства за съперника. В рамките на 5 минути – между 66-та и 71-та минути, Турция бе много близо на два пъти до изравняване.

Първо силна атака през центъра позволи на Дженк Тосун да намери останали сам по диагонал в наказателното поле на Русия Хакан Чаоханоглу. От десетина метра той стреля мощно с левия крак, но Лунев отново следеше летежа на топката и боксира. 

Малко след това подаване този път Чаоханоглу качи топката на главата на Окай Йокуслъ, който обаче не успя да подложи по-смело главата си и да засече във вратата на съперника. Вместо това халфът на Турция едва лизна топката и тя излезе в аут. В 80-та минута страхотен индивидуален рейд на Ченгиз Юндер отляво позволи на играч на Рома да преодолее двама съперника и да стреля с левия крак в далечния ъгъл на Лунев, но стражът на руснаците отново се намеси вещо.

До края домакините така и не успяха да намерят вратата на съперника и пропуснаха възможността да запишат първата точка в Лигата на нациите.

Стартови състави на двата отбора:

Турция: Секан Кърънтлъ, Шенер Йозбайраклъ, Сердар Азис (Каан Айхан 46‘), Шанлар Сойонджу, Хасан Али Кълдъръм, Мехмед Топал (Йунус Мали 71‘), Окай Йокуслъ, Ченгиз Юндер, Юсуф Язъчъ (Озджан Озиакюп 57‘), Хакан Чаоханоглу, Дженк Тосун Наставник: Мирча Луческу

Русия: Андрей Лунев, Марио Фернандес, Роман Нойщедер, Георги Джекия, Дьодор Кудряшов, Роман Зобин, Юри Газински, Александр (Павел Могливетс 73‘), Далер Кузяев, Денис Черишев, Артен Дзюба Наставник: Станислав Черешов