От 30 години насам футболистите масово носят черни футболни обувки. Изключенията са рядкост и се броят на пръстите на едната ръка. В днешни дни обаче нещата са обърнати на 180 градуса и е по-скоро учудващо, когато зърнем някоя звезда с изцяло черни бутонки.

За едни играчи конкретните цветове са по-скъпи за тях, но няма яснота, докато при Кристиано Роналдо това е известно. За някои звучи като прищявка или ексцентричност, обаче не е съвсем така. Макс Блау, представител на известна компания за спортни облекла и обувки, разкри тайната, с която Роналдо си сътрудничи.

„Всеки играч има любим свят и е научно доказано, че цветът на обувките активира менталното в играча. Когато се чувствате по-добре, играете по-добре. Цветовете дават увереност. Роналдо не обича да носи черни обувки, защото смята, че черното изглежда бавно, а той самият иска да се усеща още по-бърз”, казва Блау, който участва в създаването на нов вариант на “Mercurial Superfly”, специално проектиран за звездата на Ювентус.

Интересно е обаче, че черният цвят притеснява португалеца само когато става въпрос за футболни обувки. Той носи черни фланелки в Ювентус и дори в Реал Мадрид, докато играеше за испанците и това не го притесняваше, що се касае до фланелки.