Португалия победи Чехия с 2:0 в мач от третия кръг на Лигата на нациите от Лига А, Група 2. Домакините откриха резултата в средата на първото полувреме след красив гол на Жоао Кансело, а седем минути преди края на първата част Гонзало Гедеш удвои преднината на лузитанците. По този начин възпитаниците на Фернандо Сантош оглавиха класирането с актив от 7 точки, докато чехите са на третата позиция с четири.

Gulliver/GettyImages
27 снимки

Домакините упражниха преса от първата минута, но в началните минути не успяваха да застрашат вратата на Станек. В 16-ата минута гостите стигнаха до добра възможност, след като Садилек стреля от добра позиция в наказателното поле, но прати топката над вратата.

"Мореплавателите" продължиха да действат агресивно и в 24-ата минута Кристиано Роналдо нахлу в наказателното поле. Звездата на лузитанците стреля в близкия ъгъл, но топклата срещна външния край на мрежата.

Чехите бяха предприели дефанзивна тактика, която да ограничи атаките на домакините, но опасно центриране на Жоао Кансело в 27-ата минута бе пресечено решително от Станек.

В 31-ата минута се откри и най-чистото положение в двубоя. Ян Куча получи в наказателното поле, след което стреля в близкия ъгъл, което принуди Диого Коща да се намеси решително, избивайки в ъглов удар. 

Две по-късно Португалия откри резултата. Гонзало Гедеш комбинира отлично отдясно с Жоао Кансело. Бранителят напредна в наказателното поле и с красив и мощен изстрел в далечния ъгъл реализира.

В 38-ата минута домакините удвоиха преднината си. Бернардо Силва получи от Рубен Невеш на границата на наказателното поле. Халфът изведе отлично Гонзало Гедеш, който с хладнокръвен изстрел в долния десен ъгъл вкара.

Гостите стартираха по-агресивно, след като на почивката се появиха трима нови футболисти, но Диого Коща не бе застрашен. Първата опасност през втората част се случи в 61-ата минута, когато Диого Жота стреля опасно с мощен удар в средата на вратата, но Станек се намеси решително.

В 70-ата минута Бруно Фернандеш намери Кристиано Роналдо в наказателното поле. Нападателят веднага нанесе изстрел по земята, но вратарят на гостите улови.

В заключителните минути на двубоя Чехия можеше да намали резултата след грешка на Диого Коща, но Адам Вълкнова не успя да намери целта, стреляйки покрай вратата. До края на двубоя Португалия съхрани умело своя аванс и се поздрави заслужено с успеха.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Португалия: 22. Коща, 20. Кансело, 3. Пепе, 13. Данило, 5. Герейро, 17. Гедеш, 14. Карвальо, 18. Невеш, 21. Жота, 10., Силва, 7. Роналдо

Селекционер: Фернандо Сантош 

Чехия: 16. Станек, 13. Матей, 4. Брабец, 2. Зима, 12. Хавел, 15. Садилек, 22. Соучек, 5. Цоуфал, 9. Хложек, 10. Кухта, 19. Лингър 

Селекционер: Ярослав Шилхави

Съдия: М. Юг 
Стадион: "Хосе Алваде"