Четирима мароканци играят едновременно за националния отбор на Норвегия, което е любопитен факт, на фона на едва 6000 души с произход от тази страна в скандинавското кралство.

Популярният норвежки вестник "Верденс Ганг" направи интересен разрез на националния тим, който се събра за мачовете от турнира Лига на Нациите срещу Словения и България в група 3 на Лига С. Изданието посочва, че в мача със Словения /1:0/ за първи път и четиримата са започнали като титуляри. Омар Елабделауи (Олимпиакос Пирея) започна като краен защитник, Хайтам Алеесами (Палермо, Италия) на другия фланг, халфът Мохамед Елиунуси (Саутхямптън, Англия) на левия край на полузащитата, а братовчед му Тарик застана на върха на атаката.

Самите те определят като ключов фактор за успеха си своя манталитет, както и наследените качества от родителите си. Нищо чудно четиримата да излязат заедно и срещу България във вторник. И това не би трябвало да се приема като изненада, предвид първенствата, в които се доказват.

Норвегия

източник: БГНЕС

"Хубаво е, че сме заедно, защото и като произход сме от Северно Мароко, от една и съща област. Радваме се, че играем заедно. Момчетата работиха много усърдно, за да стигнат до тук, до националния отбор на страната. Не беше никак лесно и просто. Ние дойдохме в Норвегия с една чанта багаж и сега се наслаждаваме на постигнатото. Много съм горд, че и четиримата сме от един и същи регион, коментира интересния казус Тарик Елиунуси, който иначе играе за АИК Стокхолм. Вестникът посочва, че четиримата могат да си говорят и без да използват норвежки език. Алесами и Еладелауи са родени в Норвегия от марокански родители, докато братовчедите Елиунуси са родени в северния марокански град Ал Хосейма.

Първо се преселва семейството на Мохамед в град Йостфолд, последвано от това на Тарик. "Да излезем заедно на терена беше наистина специален момент, защото ние сме близки приятени и в живота. Нямаме тайни от другите съотборници, когато си говорим на арабски, защото ние се чувстваме играчи на Норвегия, коментира бранителят Омар Елабделауи.

"Ако има някаква тайна защо сме тук в националния отбор, това е защото работихме упорито. Наследили сме го от родителите си. Как си представяте, че ще успеят хора, които идват в съвсем нова среда- само с много работа. Нищо не ни е дадено даром, трябва да се бориш и да си сграбчиш шанса", казва пък Хайтам Алеесами./БТА