Хърватия и Франция завършиха при равенство 1:1 в най-интересния мач от група 1 на Лига "А" в Лигата на нациите. "Петлите" откриха чрез Адриен Рабио в началото на второто полувреме, но седем минути преди края на двубоя Андрей Крамарич изравни от дузпа. Изненадващо двата тима остават на дъното в класирането след изиграването на два мача с актив от една точка. Това бе и мач №150 за голямата звезда на "шахматистите" Лука Модрич.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Двубоят започна с натиск на "петлите" и няколко центрирания в полето пред Ливакович. Хърватите обаче не бяха далеч от гол в 13-тата минута, когато Анте Будумир получи пас в коридор, но в последния момент топката му беше отнета от Салиба.

В 18-ата минута домакините пропуснаха 100-процентов шанс, при който Будимир излезе сам срещу вратаря, но Менян отрази. Двата тима продължиха с равностойната битка, но липсваха чистите голови положения.

В 31-ата минута Муса Диаби изведе Кристофър Нкунку зад гърба на защитата на "модрите". Атакуващият футболист завърши елегантно, преодолявайки Доминик Ливакович, но попадението му бе отменено заради засада.

Девет минути по-късно Муса Диаби излезе на добра стрелкова позиция отдясно. Халфът напредна и стреля в далечния ъгъл, но Доминик Ливакович отрази. Вратарят на домакините се намеси още веднъж решително секунди по-късно след мощен удар от дистанция на Чуамени.

Франция стартира отлично второто полувреме и успя да открие резултата в 52-ата минута. Бен Йедер се освободи от съперник и изведе отлично Адриен Рабио зад гърба на защитата. Халфът напредна и хладнокръвно реализира в близкия ъгъл.

Двата тима продължиха да действат на високи обороти, но играта предимно се развиваше в средата на терена и това не водеше до положения пред една от двете врати. Домакините заиграха по-агресивно, но Майк Менян остана незастрашен.

В 71-ата минута Лука Модрич си освободи отлично пространство и стреля от границата на наказателното поле, принуждавайки Менян решително да избива. Четири минути по-късно и Ливакович стори същото след плътен удар на Антоан Гризман.

Десет минути по-късно "модрите" получиха дузпа за нарушение на Клос срещу Крамарич. Първоначално главният съдия Марко Гуида посочи бялата точка, но след това промени решението си заради засада. Впоследствие направи нова корекция и отсъди наказателен удар. Зад топката застана потърпевшият и с хладнокръвен изстрел в долния десен ъгъл възстанови равенството.

Попадението окрили домакините и малко по-късно Менян се намеси решително след изстрел на Андрей Крамарич. В 88-ата минута Ливакович допусна грешка, която можеше да доведе до второ попадение за "петлите", но ударът на Антоан Гризман на празна врата не попадна в очертанията.

Дълбоко в добавеното време Лука Сучич бе изведен в наказателното поле, но ударът му премина покрай десния страничен стълб. Това бе и последното по-интересно положение в двубоя.

ХЪРВАТИЯ - ФРАНЦИЯ 1:1

0:1 Адриен Рабио 52'

1:1 Андрей Крамарич 83'-д.

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ: 

ХЪРВАТИЯ: Ливакович, Юранович, Ерлич, Вида, Баришич, Брозович, Модрич, Ковачич, Брекало, Майер, Будимир 

Селекционер: Здравко Далич

ФРАНЦИЯ: Менян, Павар, Салиба, Кимпембе, Дин, Чуамени, Гендузи, Диаби, Нкунку, Рабио, Бен Йедер

Селекционер: Дидие Дешан