Селекционерът на Белгия Роберто Мартинес е на мнение, че тежестта на отговорността, която играчите изпитват в стремежа си да спечелят трофей, е довело до срива им през второто полувреме срещу Франция в полуфинала на турнира Лига на нациите.

Белгийците водеха с 2:0 на полувремето, но загубиха с 2:3 от световните шампиони от Франция, като допуснаха гол в 90-ата минута, три минути, след като нападателят Ромелу Лукаку вкара гол, но той беше отменен заради засада след намеса на системата ВАР.

Звездният отбор, включващ Лукаку, Кевин де Бройне и Еден Азар, наречени "златното поколение", отново се провалиха в преследването на трофей три месеца след загубата от Италия на четвъртфиналите на Евро 2020.

"Второто полувреме беше въпрос на емоции, чувствайки отговорността да стигнем до финала. Изведнъж това се превърна в игра, която искахме да спечелим. В този момент спряхме да играем. Това е отговорността, която чувстваме към нашите фенове, и начинът, по който това поколение иска да спечели трофей по такъв отчаян начин", каза Мартинес на пресконференция.

Това беше поредното разочарование за феновете на Белгия, които видяха как талантливият отбор отпадна във финалната фаза в последните две европейски първенства и завърши трети на Мондиал 2018, но Мартинес се надява, че опитът може да се окаже полезен преди Световното първенство в Катар догодина.

"Това, което трябва да се покачи е ангажираността и желанието да искаме да бъдем там. Ние сме в правилните фази на състезанията. Сега се уверяваме, че се учим. Всички се чувстваме като отбор, в който всички сме съсипани, но след 12 месеца има голям турнир. Това е добър момент да покажем устойчивост, че искаме да израстваме дори след това жестоко преживяване", добави Мартинес.