Сериозни промени започна да претърпява календарът на националните отбори по футбол. Вместо редица приятелски мачове по време на няколкото есенни паузи, за всички европейски национални селекции предстоят значими мачове от турнира Лига на нациите.

Първите двубои ще бъдат на 6 септември, а България ще премери сили най-напред  със Словения /на 6-ти като гости /  и Норвегия  /на 9 септември като домакини/  от Група 3 на Лига C.  В нашата група е и тимът на Кипър.

През тази година Лигата на нациите ще се проведе в месеците септември, октомври и ноември по време на международната пауза от клубния календар на отборите по цяла Европа.

Регламентът на новия турнир

Лига на нациите на УЕФА е новосформиран турнир за националните отбори в Европа. Той трябва да замени приятелските мачове и да даде алтернативен път към класиране на Европейското първенство през 2020 година, което ще включва 24 отбора.

В турнира Лига на нациите участва 55 национални отбора от страните членки на УЕФА. Те са разделени в четири дивизии – наречени Лиги, според техния коефициент, като всяка Лига включва по четири групи.

Съответно Лига А и B се състоят от по 12 тима, Лига C от 15, а D – от 16.

Отборите в групите ще играят помежду си на разменени домакинства, като победителят в тях получават право да участва във финалните плейофни групи за участие на ЕВРО 2020. Важната подробност обаче е, че ако някой от победителите в своята група вече си е осигурил място на Европейското през квалификациите, мястото му в плейофите се заема от следващия най-добре представил се отбор в тази лига.

Също така победителите от всяка група от Лига B, C, и D ще се изкачват автоматично в по-горната лига, а завършилите на последно място в лига А, B и C изпадат в по-долната за следващите издания на Лигата на Нациите.

Спечелилите своите групи в лига А ще изиграят финален турнир – „Финална четворка“, през юни 2019 г. за определяне на големия победител в първото издание на новосформирания турнир.

Най-важната подробност е, че само 4 отбора ще се класират за Европейското първенство през Лига на Нациите.

Останалите 20 ще бъдат определени от основните квалификации за турнира. Те ще се проведат между месеците март и ноември 2019г. 

Плейофна фаза?

Плейофната фаза включва 16 отбора – това са победителите (при директно класиране чрез основните квалификации на някои отбори, в плейофите могат ще участват вторите или третите отбори в групите) от всяка група в отделните лиги.

Тези 16 отбора ще бъде разделени в четири „пътеки“. Важно уточнение е, че „пътеките“ се формират спрямо участието на тимовете в съответните Лиги. Така България би попаднала в „пътека“ само с отбори от Лига C и никоя друга лига.

Всяка „пътека“ включва четири отбора, които се разпределят в полуфинали и финал, а победители се определял след един мач. Спечелилият финала се класира за Европейското пъренство.

В тези „пътеки“ отборът с най-висок коефициент според ФИФА приема тима с най-нисък в първия полуфинал. Отборът с втория най-висок коефициент формира втория полуфинал с тима с третия най-висок коефициент.

Плейофните мачове ще се проведат между 26 март и 21 мач 2020 г.

България трябва да спечели своята група, за може тимът ни да е спокоен, че ще участва в плейофите за Европейското и да не чака резултатите на другите.

Химн и награден фонд

Лигата на Нациите си има и официален химн. Той е създаден от съвместното изпълнение на филхармоничен оркестър и хор, който пее на латински. Песента е микс от класическа и електронна музика и ще бъде пускан във всеки едни мач под знака на Лигата на Нациите, когато играчите излизат на терена.

Както казахме, „финалната четворка“ ще се проведе пред юни догодина. Всички мачове ще бъдат играни на неутрален терен. Победителят във финала ще бъде първият носител на трофея на Лигата на Нации. Той ще получи специална сребърна купа с височина 77 см и тегло 7,5 кг.

Бюджетът на първото издание Лигата на Нациите е точно 76,250,000 евро. Всеки тим в Лига А получава 1,5 млн. евро, в Лига B - 1 млн. евро, Лига C - 750 хил. евро и Лига D – 500 хил. евро.

Победители във всяка група на отделните лиги могат да удвоят своите пари.

Първият победител в турнира ще получи 4,5 млн. евро, а загубилият финала 3,5 млн. евро. Третият – 2,5 млн. евро, а четвъртият – 1,5 млн. евро.

Топката, с която ще се играят мачове естествено е направена от  германския консорциум „Адидас“, с който УЕФА има дългогодишно партньорство. Топката е сребристобяла с леки декоративни елементи, вдъхновени от официалния флаг на Лигата на Нациите.

Шоуто както винаги е гарантирано. Приятно гледане.