Англия и Италия завършиха при равенство 0:0 в двубой от трета група на Лига А на Лигата на нациите. Срещата на стадион „Молиню“ в Уулвърхемптън предложи много емоции и положения, но двата тима не успяха да си отбележат попадения, в повторение на финала на UEFA EURO 2020, който бе спечелен от Скуадра Адзура след изпълнение на дузпи. След поделянето на точките възпитаниците на Роберто Манчини излязоха начело в групата с актив от пет точки, с три повече от днешни си съперник, който остава на четвъртата позиция.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Домакините стартираха агресивно и опитаха висока преса в началните секунди. Още във 2-ата минута все пак гостите можеха да открият резултата. Давиде Фратези бе изведен отлично в наказателното поле от Матео Песина. Крилото нанесе изстрел по земя към далечния ъгъл, но топката премина покрай десния страничен стълб на Аарън Рамсдейл.

Две минути по-късно Мейсън Маунт стреля от границата на наказателното поле, но слабо и право в ръцете на Джанлуиджи Донарума. Веднага след това вратарят на Скуадра Адзура допусна грешка при изнасянето на топката. От това се възползва Тами Ейбрахам, който навлезе в наказателното поле и стреля опасно покрай левия страничен стълб.

В 9-ата минута Англия бе близо до откриване на резултата. Рахийм Стърлинг проби отлично в половината на гостите, след което разсече центъра на отбраната с пас към Мейсън Маунт около точката на дузпата. Крилото нанесе мощен удар, който срещна напречната греда.

В следващите минути Трите лъва задържаха в продължителен период топката, но това не водеше до положения пред Джанлуиджи Донарума заради добре подредената защита на Италия. В 18-ата минута Джак Грийлиш центрира остро на близката греда от ъглов удар, където Деклан Рай стреля опасно над вратата.

В 25-ата минута "адзурите" получиха също отличен шанс да излезнат напред в резултата. Сандро Тонали получи на далечната греда и нанесе изстрел от близо, който бе слаб и Аарън Рамсдейл отрази с крак.

Двата тима продължиха да действат на високи обороти, но играта предимно се развиваше в центъра на терена. Това бе нарушено в 40-ата минута, когато Мейсън Маунт стреля от границата на наказателното поле, но Джанлуиджи Донарума не бе затруденен и улови. Гостите отговориха в следващата атака. Матео Песина намери Джналука Скамака в наказателното поле. Нападателят не се замисли и веднага стреля, но много неточно над вратата.

Две минути преди края на първото полувреме Италия създаде красива атака. Лоренцо Пелегрини продължи в наказателното поле технично към Матео Песина, който нанесе изстрел под гредата, който бе отразен решително с една ръка от Аарън Рамсдейл. Малко след това вратарят на домакините улови и удар на Мануел Локатели от въздуха.

На почивката двамата селекционери не направиха промени по съставите си. Първата възможност бе за Англия. В 52-ата минута Рийс Джеймс центрира на далечната греда, където непокритият Рахийм Стърлинг нанесе изстрел, но много неточно. Три минути по-късно отново капитанът на Трите лъва нанесе изстрел, този по земята, който принуди Джанлуиджи Донарума да улови.

Аарън Рамсдейл спаси удар на Ди Лоренцо, а в 70-ата минута Ньонто, който се появи като резерва, проби добре отляво, но ударът му премина встрани. Девет минути по-късно Рахийм Стърлинг продължи технично към Хари Кейн в наказателното поле. Нападателят нанесе мигновен удар, но над вратата. До края на двубоя и двата тима се опитаха да стигнат до победата, но двамата вратари не трябваше да се намесват решително.

АНГЛИЯ - ИТАЛИЯ 0:0

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

АНГЛИЯ: Аарън Рамсдейл, Рийс Джеймс, Хари Магуайър, Фикайо Томори, Кийрън Трипиър, Джеймс Уорд-Праус, Деклан Райс, Мейсън Маунт, Джак Грийлиш, Рахийм Стърлинг, Тами Ейбрахам

Селекционер: Гарет Саутгейт

ИТАЛИЯ: Джанлуиджи Донарума, Джовани Ди Лоренцо, Федерико Гати, Франческо Ачерби, Федерико Димарко, Мануел Локатели, Давиде Фратези, Сандро Тонали, Матео Песина, Лоренцо Пелегрини, Джанлука Скамака

Селекционер: Роберто Манчини

Гл. съдия: Сжимон Марчиняк (Пол)

Стадион: "Молиню", Уулвърхемптън