Любопитна подготовка за финалната четворка в Лига на нациите обявиха от Италия. Първата част от нея ще премине на остров Сардиния, като играчите ще бъдат придружавани от своите семейства. На 15 юни тимът на Роберто Манчини ще играе с Испания. Победителят от тази двойка ще се изправи срещу спечелилия другия двубой между Хърватия и Нидерландия на 16 юни. За Италия това е второ участие  във финалите на Лигата на нациите, като през 2021 г.  завърши на трето място.
 
Подготовката на Скуадрата ще започне в неделя вечерта, след последния ден от сезона в Серия А, като отборът ще се събере в Рим. Ден по-късно групата лети за Каляри, а играчите ще бъдат придружени от семействата си по време на петдневния престой в Сардиния. Тренировките ще бъдат само сутрин във футболните съоръжения на хотела. Лагерът ще завърши в петък (9 юни) с мач срещу отбора на Каляри от Примаверата.
 
За тази първа част от подготовката за Лигата на нациите старши треньорът Роберто Манчини повика 26 играчи. В отбора се завръщат Матиа Дзакани и Чиро Имобиле, Алесандро Флоренци, Мануел Локатели и Николо Заниоло. Първа повиквателна получи защитникът на Лече - Федерико Баширото. Не бяха взети Джорджо Скалвини и Сандро Тонали, за да бъдат на разположение на треньора Паоло Николато за Европейското първенство до 21 години в Грузия и Румъния (21 юни – 8 юли), където ще се борят за едно от трите места, даващи квота за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Липсват и играчи от Интер и Фиорентина заради ангажиментите им съответно във финалите на Шампионската лига и Лигата на конференциите. След един ден почивка, на базата в Коверчано ще започне вторият етап от подготовката, като трима играчи ще отпаднат от първоначалния сисък.
 
Ето и разширеният състав на Италия:
 
Вратари: Джанлуиджи Донарума (ПСЖ), Алекс Мерет (Наполи), Гулиелмо Викарио (Емполи)
 
Защитници: Федерико Баширото (Лече), Леонардо Бонучи (Ювентус), Алесандро Буонджорно (Торино), Джовани ди Лоренцо (Наполи), Алесандро Флоренци (Милан), Федерико Гати (Ювентус), Леонардо Спинацола (Рома), Рафаел Толои (Аталанта) ;
 
Полузащитници: Браян Кристанте (Рома), Давиде Фратези (Сасуоло), Жоржиньо (Арсенал), Мануел Локатели (Ювентус), Лоренцо Пелегрини (Рома), Матео Песина (Монца), Марко Верати (ПСЖ), Николо Заниоло (Галатасарай);
 
Нападатели: Доменико Берарди (Сасуоло), Федерико Киеза (Ювентус), Денян Нионто (Лийдс), Чиро Имобиле (Лацио), Джакомо Распадори (Наполи), Матео Ретеги (Тигрес), Матиа Закани (Лацио).