Испания спечели третото издание на турнира Лига на нациите. "Ла Роха" стигна до успеха с 5:4 след изпълнение на дузпи срещу Хърватия в Ротердам. В редовното време срещата завърши наравно 0:0, а при наказателните удари възпитаниците на Луис де ла Фуенте бяха по-точни и се реваншираха за загубения финал в турнира преди две години срещу Франция.

Двата тима изиграха не особено интересен мач в редовното време и продълженията, като чисти голови положения почти нямаше. В 90-ата минута пред Ансу Фати се откри отлична възможност, но Иван Перишич изби удара му от голлинията. При наказателните удари Унай Симон се отличи със спасявания срещу Ловро Майер и Бруно Петкович, а за испанците Аймерик Лапорт удари греда. 

Gulliver/GettyImages
47 снимки

Първата добра възможност за гол се откри пред Испания. Гави пресече подаване пред наказателното поле, напредна с топката и от около 15 метра отправи опасен удар, който премина опасно покрай вратата на Доминик Ливакович. В 24-ата минута Йосип Юранович пусна отличен извеждащ пас от дълбочина за Андрей Крамарич. Нападателят се озова сам срещу Унай Симон, но в последния момент Аймерик Лапорт успя да избие топката. 

В 26-ата минута Родри засече с глава центриране отляво, но топката рикошира в тялото на Алваро Мората и мина над вратата. Малко след половин час игра Иван Перишич засече с глава центриране на Юранович и насочи топката в долния десен ъгъл, но Симон се справи. Малко след това отново Перишич отправи удар с глава, като този път не затрудни стража на "Ла Роха". 

В 42-ата минута Жорди Алба центрира отляво, а Мората отправи удар с глава, който премина над вратата. 

В началото на втората част пред Юранович се откри отлична възможност за гол. Десният защитник обаче не успя да отправи хубав диагонален удар, който излезе в аут. В 57-ата минута Алба се включи в атака отляво. Защитникът проби до аутлинията и с прецизно центриране намери Асенсио. Нападателят отправи удар с глава, но над вратата. 

В 61-ата минута Перишич и Иванушец разиграха отляво, като първият центрира на далечната греда, където Пашалич отправи удар с глава, но не намери очертанията на вратата. Пет минути по-късно мощен шут на Родри от около 25 метра профуча покрай дясната греда. 

В 76-ата минута Ливакович пресече извеждащ пас към Ансу Фати, но прати топката право във Фабиан Руис. Халфът опита да намери опразнената врата, но топката мина над гредата. Малко след това Асенсио отправи удар от границата на наказателното поле, който премина опасно покрай вратата. 

В 84-ата минута Микел Мерино навлезе отляво в наказателното поле и намери Фати на точката на дузпата. Нападателят отправи удар през куп от футболисти, а от голлинията Перишич успя да избие. В 90-ата минута Навас намери Асенсио в наказателното поле. Фланговият нападател опита удар по диагонала, който беше безкрайно неточен. 

Голове в редовното време не паднаха, което доведе до продължения. В 100-ата минута Матео Ковачич проби през центъра и пусна извеждащ пас към Ловро Майер. Халфът налвезе в наказателното поле, където със страхотен шпагат Начо успя да избие топката от краката на хърватина. 

Четири минути по-късно шут на Асенсио беше блокиран. Топката се озова в Дани Олмо, който от границата на наказателното поле шутира над вратата. В края на първото продължение Брозович получи в наказателното поле и намери коридор за удар, който Симон отрази. 

В 108-ата минута Мерино овладя центриране отляво и подаде към Олмо. Халфът отправи удар от десетина метра, но след рикошет топката профуча покрай гредата. Две минути след това Симон отрази удар на Влашич от границата на наказателното поле. 

В продълженията голове също не паднаха и така се стигна до дузпи. При тях испанците бяха по-точки и стигнаха до първи трофей в турнира. Унай Симон се превърна в герой за иберийците, след като спаси ударите на Ловро Майер и Бруно Петкович, докато Аймерик Лапорт прати топката в напречната греда. Защитникът на Манчестър Сити беше петият изпълнител за своя тим и можеше да му донесе трофея, но пропусна. Веднага след това Симон отрази удара на Петкович, а Дани Карвахал копна топката в центъра на вратата, за да може селекцията на Де ла Фуенте да триумфира. 


Хърватия - Испания 0:0

при дузпите: 

1:0 Никола Влашич

1:1 Хоселу

2:1 Марсело Брозович

2:2 Родри 

3:2 Лука Модрич

3:3 Микел Мерино 

3:3 Ловро Майер - пропуска

3:4 Марко Асенсио

4:4 Иван Перишич

4:4 Аймерик Лапорт - пропуска

4:4 Бруно Петкович - пропуска

4:5 Дани Карвахал 

Хърватия: Доминик Ливакович, Йосип Юранович, Йосип Сутало, Мартин Ерлич, Иван Перишич, Лука Модрич, Марсело Брозович, Матео Ковачич, Марио Пашалич, Лука Иванушец, Андрей Крамарич

Испания: Унай Симон, Хесус Навас, Робин Льо Норман, Аймерик Лапорт, Жорди Алба, Родри, Фабиан Руис, Марко Асенсио, Гави, Йереми Пино, Алваро Мората