Мнозина подценяват Лигата на нациите, но този турнир дава златен шанс на Франция и нейния селекционер Дидие Дешан. При евентуален успех „петлите“  ще изкупят вината си след провала, който „петлите“ допуснаха на Европейското първенство по-рано това лято.

Белгия е на първо място в ранглиста на ФИФА, а ако Дешан иска да победи, той ще трябва да измисли нещо свежо. „Петлите“ не са в най-добрата си форма, ако се съди от последните им срещи и имат само една победа в тях. В тази серия Франция се превърна в отбор, който допуска много голове, но също така започна да вкарва прекалено малко.

„Трябва да намерим изход от кризата. Допускаме елементарни голове. Не сме достатъчно добри. Нуждаем се от победа над някой голям отбор“, заяви звездата на „петлите“ Килиан Мбапе. И той има право.

Проблемите повдигнаха много въпроси относно тактиката на Дидие Дешан. Как трябва да играе Франция? С типичните четирима бранители или в нашумялата напоследък формация 3-5-2? Къде е най-правилно да се поставят Бензема и Гризман? Може ли Мбапе да е на върха на атаката? Има вероятност селекционерът на изпробва 3-4-1-2, в която атомното трио в атака трябва да разгърне потенциала си. В този вариант двамата нападатели ще са Бензема и Мбапе, а зад тях ще действа Гризман.

10 снимки

Въпросите са прекалено много, отговорите се чакат, но едно е сигурно. Дешан трябва да промени нещо. На европейското се видя, че Франция не прилича на онзи отбор, който триумфира на Мондиал 2018. Имаше много звезди, но нямаше сплотен колектив и е време за експерименти..

„Евро 2020 е зад гърба ни. Има нов трофей, който е център на вниманието ни. Трябва да го спечелим. Белгия е най-добрият отбор в света. Ще е изпитание за нас, но вярвам, че може да постигнем успех, ако не пропускаме головите си възможности“, сподели Дешан.

На теория в момента Белгия е фаворит. „Червените дяволи“ са в серия от пет победи в шест мача и определено Франция се нуждае да се върне към нивата на игра от Мондиал 2018.

А ако „петлите“ искат да защитят световната си титла, то те трябва да отидат с избистрен състав и система на игра в Катар след година. А експериментите трябва да се правят сега и полуфиналът с Белгия е шанс за това.