Испания буквално сдъвка и изплю световния вицешампион Хърватия, приземявайки го с 6:0 след среброто за "шахматистите" на Мондиала. Това е най-голямото поражение в историята на хърватския национален футбол.

Мачът бе от Лигата на нациите, Лига А, група 4.

Двубоят, изигран в испанския град Елче, донесе втората победа в групата за Луис Енрике и компания, които биха на старта и Англия, но като гости с 2:1.

Испанците са лидери в групата с 6 точки от 2 срещи, докато англичаните и хърватите са без точка от по една среща в групата.

След неособено добри начални 15 минути за испанците, в които хърватите в този период оказваха сериозна преса върху „Ла Фурия Роха”, започнаха да валят головете.

Най-напред Дани Карвахал центрира добре отдясно за главата на Саул Нигес и той забоде топката във вратата на световните вицешампиони за 1:0 в 24-ата минута.

Испанците използваха този тласък, за да стигнат до още два бързи гола. Първо грешка в изнасянето на топката на „шахматистите” позволи на Марко Асенсио да използва специалитета си и в 33-ата минута, а след далечния му и точен удар резултатът стана 2:0 за Испания.

Много скоро резултатът набъбна на 3:0 и отново в основата на гола в 35-ата минута бе Марко Асенсио. Топката първо срещна напречната греда, отби се от гърба на вратаря Ловре Калинич и влетя в мрежата му за 3:0.

Още в 49-ата минута головата серия във вратата на Хърватия продължи с нов гол. Негов автор този път стана Родриго, а резултатът стана внушителен – 4:0.

Испанците продължиха да газят сребърните медалисти от Световното. След корнер в 57-ата минута Серхио Рамос забучи с глава петото попадение – 5:0.

Любопитното е, че при 14-ия си гол с фланелката на Испания Рамос направи знака с ръце, имитиращ двуглавия орел на албанците, донесъл проблеми и глоби по време на Мондиала за етническите албанци в състава на Швейцария.

В 70-ата минута дойде ред и Иско да се разпише. Интересното е, че след своя гол „и половина” преди почивката Марко Асенсио записа асистенции и за трите попадения след антракта за крайния разгром Испания - Хърватия 6:0.

Други резултати в Лигата на нациите:

Лига А: Исландия – Белгия 0:3

Лига В: Босна – Австрия 1:0

Лига С: Финландия – Естония 1:0

Лига С:  Унгария – Гърция 2:1

Лига D: Молдова – Беларус 0:0

Лига D: Сан Марино – Люксембург 0:3