С 16 вълнуващи сблъсъци ще стартира основната фаза на третия по сила евротурнир – Лига на конференциите. Надпреварата беше открита вчера с мачовете Истанбул Башакшехир – Рапид Виена и Витория Гимараеш – Целие, като победи записаха австрийците и португалците.

Един от най-сериозните фаворити за триумф в ЛК – Челси, стартира кампанията си с домакинство на белгийския Гент. На „Стамфорд Бридж“ всичко друго освен победа на „сините“ ще се счита за изненада. Тимът на Енцо Мареска надви Брайтън с 4:2 у дома в последния си двубой, а Коул Палмър влезе в историята, отбелязвайки и четирите попадения в рамките на първото полувреме. Талантливият футболист обаче няма да бъде на разположение на Мареска, тъй като не попадна в разширения състав за надпреварата, за да бъде пазен за мачовете на лондончани във Висшата лига останалите турнири, в които участва тимът.

Гент е трети в белгийското първенство след първите девет кръга, в които записа 5 победи, 1 равенство и 3 загуби. Тимът има сериозен опит в Лигата на конференциите, където редовно участва от първото издание на турнира през 2021-а година.

Финалистът от последните два сезона – Фиорентина, също са сред фаворитите в турнира, макар че стигнаха много трудно до тази фаза. На плейофите те имаха драматични моменти срещу унгарския Академия Пушкаш. След равенства в двата мача се стигна до дузпи, при които италианците надделяха. Сега тимът от Флоренция приема Дъ Ню Сейнтс в първия кръг.

Скромният германски Хайденхайм пък ще направи дебюта си в евротурнирите. Германците приемат Олимпия Любляна в първия си мач. След впечатляващото си представяне в Бундеслигата и осмото място в крайното класиране клубът загуби трима основни играчи в лицето на Ян-Никлас Беще, Ерен Динкчи и Тим Клайндийнщ. Влизането в шампионатната фаза на Лигата на конференциите е невероятно постижение за клуба, който беше в петото ниво на германския футбол през 2008-а година.


Програма за мачовете от първия кръг в Лига на конференциите:

От сряда, 02.10:

Истанбул Башакшехир – Рапид Виена 1:2

Витория Гимараеш – Целие 3:1

19:45 часа:

Серкъл Брюж – Санкт Гален

Динамо Минск – Хартс

Астана – Бачка Топола

Хайденхайм – Олимпия Любляна

Ноа – Млада Болеслав

Легия Варшава – Реал Бетис

Молде – Ларн

Омония Никозия – Викингур

От 22:00 часа:

Борац Баня Лука – Панатинайкос

Челси – Гент

Петрокуб – Пафос

Копенхаген – Ягелония

Фиорентина – ТНС

ЛАСК Линц – Юргорден

Лугано – ХИК Хелзинки

Шамрок Роувърс – АПОЕЛ Никозия