Първите срещи от полуфиналите в Лигата на конференциите ще се изиграят тази вечер. Уест Хем посреща АЗ Алкмаар на "Лондон Стийдиъм" в английската столица, а швейцарският Базел гостува на Фиорентина. 
 
Безспорно Уест Хем е фаворит срещу АЗ Алкмаар, който за последно бе на полуфинал в евротурнирите през сезон 2004/05. Миналия сезон "чуковете" отново стигнаха до тази фаза на надпреварата, като тогава бяха елиминирани от Айнтрахт Франкфурт. Сега отборът на Дейвид Мойс е вперил поглед във финала, който ще се играе на 7 юни в Прага. Самочувствието в тима определено е на ниво след победата над Манчестър Юнайтед през уикенда, с която бе направена огромна крачка съм оцеляването във Висшата лига. Увереността на Уест Хем се засилва и от факта, че отборът няма загуба в 12 поредни срещи в Европа. 
 
АЗ Алкмаар взе скалп на Лацио в по-ранен етап на турнира и затова не бива да бъде подценяван. В предишния кръг тимът взе скалпа на Андерлехт, който пък отстрани българския шампион Лудогорец на 1/16-финалите на тазгодишната надпревара. В Ередивизи АЗ Алкмаар заема четвъртото място, на две точки зад третия Аякс.
 
В другия полуфинал Фиорентина приема Базел на "Артемио Франки". "Ла Виола" достигна финалната четворка в европейски клубен турнир за първи път от сезон 2014/15. През тази кампания Фиорентина загуби само два от 12-те си мача в Лигата на конференциите, а в Серия А отборът се намира на осмо място, но 12 точки от шестата позиция, така че Лигата на конференциите се оказва най-прекият път към участие в евротурнирите и през следващия сезон.
 
С много труд и пот Базел стигна до полуфиналите и няма никакво намерение да се предава без бой. Швейцарският тим премина през три квалификационни кръга, за да се добере груповата фаза, като в последния от тях елиминира българския ЦСКА. На 1/4-финалите Базел отстрани Ница след продължения, но в местното първенство е едва пети във временното класиране
 
1/2-полуфинали в Лига на конференциите, първи срещи 
 
22.00 Уест Хем - АЗ Алкмаар
 
22.00 Фиорентина - Базел