УЕФА се кани да промени името на третото си европейско състезание по-малко от две години след създаването на Лига на конференциите Европа. Създаден през 2021 г., Рома на Жозе Моуриньо беше първият победител в европейския турнир, който има за цел да даде на отборите друг път към квалификациите за Лига Европа, както и шанс за трофей и слава.

Моуриньо отдаваше толкова голямо значение на това да стане първият мениджър, който печели и трите европейски състезания, като събра трофеите от Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите Европа, татуирани на бицепса си, за да отбележи подвига. Тази година Уест Хем грабна трофея, след като победи Фиорентина с 2:1 в Прага при победа, с която "чуковете" спечелиха първия си голям трофей от повече от 40 години.

Но решението на УЕФА, което беше потвърдено чрез гласуване на заседание на изпълнителния комитет в сряда, ще накара бъдещите участници да се състезават за различна чест. Започвайки от сезон 2024-25, от състезанието ще отпадне името "Европа" и ще се превърне в Лига на конференциите на УЕФА. Това решение, твърди организацията, е подхранвано от желанието да се гарантира, че конкуренцията може да расте като "самостоятелна" единица.

В изявление, разпространено в сряда, УЕФА каза: "Въведено под чадъра "Европа" в началото на търговския цикъл 2021–24, новото състезание бързо се наложи сред широка публика след два успешни сезона.

„Проучване сред фенове, както и търговски партньори установи, че премахването на "Европа" от името на състезанието ще даде възможност за по-нататъшно развитие като самостоятелно състезание и тази предложена промяна беше одобрена от Изпълнителния комитет на УЕФА. Той ще влезе в сила през новия цикъл, считано от сезон 2024/25.

"Заедно с Лига Европа на УЕФА, Лигата на конференциите на УЕФА ще продължи да предоставя "Футбол в четвъртък вечер" на феновете в цяла Европа и извън нея.

"Силната връзка между състезанията ще остане на място, тъй като идентичностите на двете марки ще останат много близки и двете състезания ще продължат да се продават заедно на партньори и спонсори за излъчване"