Отборът на Олимпиакос триумфира с купата от Лигата на конференциите за сезон 2023/24. На финала, който се игра в Атина, гръцкият тим се наложи с 1:0 след продължения. Голът в 116-ата минута реализира Аюб Ел Кааби.

В редовното време на срещата двата тима не успяха да си отбележат, а като цяло многото атрактивни и опасни положения липсваха. И двата тима играха предпазливо, но в същото време битката в средата на терена изобилстваше.

Олимпиакос е първият гръцки отбор, който печели европейски клубен трофей.

За Фиорентина това беше втора загуба във финал на Лигата на конференциите за две години - горчив хап за преглъщане. Тимът претърпя поражение на последното препятствие срещу Уест Хем през 2022/23.

В 4-ата минута на мача Пиетро Терачано трябваше да спасява мрежата си след удар на Даниел Поденс. Малко след това в 9-ата минута обаче топката се оказа в мрежата на Олимпиакос, но попадение не беше зачетено заради засада на Никола Миленкович.

С течение на времето "виолетовите" започнаха да владеят повече топката. След много добра атака през центъра Джакомо Бонавентура стреля, но право в ръцете на Константинос Цолакис. Секунди след това тимът имаше още една възможност, но отново Джакомо Бонавентура не успя да се разпише. 

След центриране от корнер в 26-ата минута, Даниел Поденс засече хитро топката отблизо, но Пиетро Терачано е на мястото си и лови.

Нова опасност пред вратата на Фиорентина в края на първото полувреме. Аюб Ел Кааби напредна бързо, Пиетро Терачано обаче беше достатъчно съобразителен, за да излезе напред и да го спре преди да стреля.

След почивката двата тима трудно достигаха до опасни положения пред двете врати, за сметка на това единсборстваха преобладаваха.

В 69-ата минута "виолетовите" успяха да застрашат съперниковата врата. Хитър пас в наказателното поле намери непокрит Кристиан Куаме, но ударът му беше отразен чрез бърза реакция със сетни усилия от страна на Константинос Цолакис. 

В 81-ата минута Висенте Ибора стреля от зоната за дузпа, нп ударът му с глава минава в встрани от лявата греда. 

Gulliver/GettyImages
20 снимки

В началото на продълженията от Олимпиакос имаха претенции за дузпа. След центриране топката срещна ръката на бранител на Фиорентина, но главният рефер не посочи бялата точка.  Малко след това Стеван Йоветич стреля от средно разстояние към долния десен ъгъл, но Пиетро Терачано беше добре позициониран, за да улови топката. 

В 110-ата минута Фиорентина беше близ до попадението. Нанитамо Иконе  овладя майсторски пас към него, но ударът му в десния ъгъл  след това беше брилянтно спасен от Константинос Цолакис.

Едва в продълженията Олимпиакос успя да излезе напред в резултата. В 116-ата минута Аюб Ел Кааби беше точен. Голямата звезда на гърците скочи, за да засече отлично центриране отляво на Сантяго Есе и отправи удар с глава в левия ъгъл на вратаря на Фиорентина Пиетро Терчано. ВАР преразгледа ситуацията в продължение на 3 минути, но потвърди решението на главния рефер.

Стартови състави:

Олимпиакос: 88. Константинос Цолакис, 3. Франсиско Ортега, 16. Давид Кармо, 45. Патайотис Рестос, 23. Родиней, 8. Висенте Ибора, 32. Сантяго Есе, 7. Костас Фортунис, 6. Чикиньо, 56. Даниел Поденс, 9. Аюб Ел Кааби

Фиорентина: 1. Пиетро Терачано, 3. Кристиано Бираги, 28. Лукас Мартинес Куатра, 4. Никола Миленкович, 2. Додо, 38. Роландо Мандрагора, 6. Артур, 99. Кристиан Куаме, 5. Джакомо Бонавентура, 10. Николас Гонсалес, 20. Андреа Белоти