Ювентус няма да играе в европейските клубни турнири за първи път от 11 сезона. Решението вече е окончателно след наказанието от УЕФА и паричната глоба, която може да нарасне до 20 милиона евро. Клубът беше наказан през сезона и с отнемането на 10 точки от актива им в Серия А, наложено от Италианската футболна федерация заради фалшиви капиталови печалби. „Биаконерите“ решиха да не обжалват, след като участието им в Лига на конференциите и без това се приемаше за досадна формалност.

В Торино обаче имат по-съществен проблем. Откъде ще дойдат приходите, които носи Шампионска лига? През миналия сезон „старата госпожа“ отпадна още в груповата фаза след само една победа и пет загуби, но въпреки това се прибра у дома с 55 милиона евро. Сумата нарасна с още 10 след достигането на полуфинал в Лига Европа. Като прибавим парите от телевизионни права и спонсори, общите постъпления от Европа възлизат на 80 милиона евро, пише Gazzetta dello Sport. Грубо казано парите от европейските клубни турнири са една четвърт от годишния оборот на клуба. Ювентус ще пострада и имиджово за една година без евровечери, а това допълнително усложнява деликатната икономическа обстановка в Торино.

Разбира се, дори и да бяха допуснати до участие в Лигата на конференциите, “бианконерите” щяха да спечелят много по-малко пари в сравнение с гореспоменатите, но все пак щяха да имат някакви приходи от участие в евротурнирите, за разлика от сегашната си ситуация, при която те ще са абсолютно никакви.

Неслучайно в Италия определят новия спортен директор Кристиано Джунтоли като най-добрия трансфер на клуба това лято. Той  умее да извлича максимума от заплетени ситуации. Юве със сигурност ще се цели в място в Топ 4 и завръщане в Шампионска лига, както и добро представяне в турнира за Купата на Италия. Това минава през окомплектоването на силен отбор, а изглежда, че няма да е лека задача при тези финансови реалности.

„Биаконерите“ не могат да разчитат на пари от Европа, а пред последните сезони регистрираха големи загуби заради ефекта от пандемията от COVID-19. Според Calciomercato, може да се наложат трансфери на някои играчи. Юве вече се освободи от високите запрати на Анхел Ди Мария и Хуан Куадрадо, но това едва ли ще е достатъчно.

Самата стратегия на Масимилиано Алегри за сезона ще се промени. След като няма да има европейски мачове, в Торино могат да разчитат на по-малък състав. Освен това, ако пристигнат оферти за някои от по-скъпите играчи като Федерико Киеза, Глейсон Бремер и Душан Влахович, клубът ще ги обмисли внимателно.

Нужни са обаче и някои нови футболисти. Смята се, че Ювентус е близо до Ромелу Лукаку, който ще пристигне, ако Влахович бъде трансфериран. В халфовата линия се говори за Франк Кесие от Барселона, а освен това се завъртяха имената на по-бюджетни варианти за селекцията. Става въпрос за Карлос Аугусто от Монца и Тимоти Кастан от Лестър Сити.