Президентът на УЕФА Александър Чеферин изрази голямо задоволство от дебютния сезон на турнира Лига на конференциите. Тази вечер в албанската столица Тирана ще бъде излъчен първият носител на трофея, който ще бъде победителят от финалния мач между италианския Рома и нидерландския Фейенорд.

"Никога не сме очаквали, че към Лигата на конференциите ще има такъв голям интерес. През 2020 година, когато избрахме домакина на финала, предположихме, че ще бъде по-добре да започнем с някое по-малко съоръжение", каза Чеферин. 

Националният стадион на Албания е с капацитет за 20 000 души и е сигурно, че ще бъде пълен до краен предел.

"Интересът, който имат феновете към този финал, е фантастичен. Щастлив съм да видя такава положителна реакция от страна на феновете", добави словенецът.

Десетки хиляди привърженици и на двата отбора вече заляха Тирана, макар УЕФА да отпусна едва по 4000 билета за привържениците на двата тима. Голямото струпване на запалянковци вече създаде проблеми на албанската полиция. Нейният заместник-шеф Алберт Дервиши съобщи, че 48 италиански и 12 холандски фена са задържани, а други 80 привърженици на Рома са депортирани обратно в Италия. 

През следващия сезон финалът за Лигата на конференции ще се играе на "Еден Арена" в Прага, като този стадион има още по-малък капацитет. Това може да се окаже сериозен проблем, ако отбори като Рома, Кьолн или Фиорентина, които ще участват в груповата фаза, достигнат до мача за титлата. Има вариант, в който и грандове като Манчестър Юнайтед и Арсенал да играят във финала в Прага. "Ако тази тенденция продължи, ще трябва да помислим за по-големи стадиони. Мисля, че успехът на този първи сезон ще накара много нации да изявят желание да приемат някой от следващите финали", заяви Чеферин. 

Със създаването на Лигата на конференциите УЕФА се опита да даде шанс на по-малките клубове да достигнат по-далеч в Европа. До четвъртфиналите, в които участваха гръцкият ПАОК Солун, чешкия Славия Прага и норвежкия Будьо/Глимт, това бе факт, но във финалната четворка останаха само големи клубове като Рома, Фейенорд, френския Олимпик Марсилия и английския Лестър. 

"Идеята на Лигата на конференциите е да има повече мачове за повече клубове и по-голям брой националния асоциации да бъдат представени в груповата фаза. Формулата, която използвахме, се оказа успешна. Много отбори направиха дебют на подобно ниво, а в топ 16 имахме представители на 12 страни. Много футболни експерти се опитаха да ни убедят, че подобен турнир не може да се конкурира с Шампионската лига и Лига Европа. Но виждате, че сега на финала има два отбора, които имат качествата да играят дори в Шампионската лига. Този първи сезон надмина очакванията ни", завърши Чеферин.