Норвежкият шампион Будьо/Глимт направи важна крачка към 1/8-финалите на турнира Лига на конференциите, след като победи с 3:1 Селтик в Глазгоу. През зимната пауза норвежците продадоха няколко основни футболисти, а днес изиграха първия си официален мач за годината, но въпреки това надвиха шотландския гранд.

Селтик започна със самочувствие, но гостите поведоха при първата си опасна атака. Извеждащият пас на Хюго Ветлесен стигна до Еспейорд и привлеченият от Тромсьо нападател технично преодоля Джо Харт. Норвежците имаха много скорост в атака и това не позволяваше на крайните бранители на Селтик да се включват често в предни позиции.

В 12-ата минута Маеда отправи неточен удар, а след това на два пъти Жота не можа да завърши акции на "детелините" по най-добрия начин. Тимът на Анте Постекоглу беше твърде предвидим в опитите си да стигне до гол след центрирания. Шотландците изпълниха 8 корнера преди почивката, но нито веднъж не затрудниха Никита Хайкин.

Второто полувреме стартира с мощен натиск на Селтик и поредната доза центрирания, които не доведоха до нищо интересно. Само веднъж в този период Хайкин трябваше да спасява опасен удар, след като Маеда се озова на добра позиция. В 55-ата минута Солбакен надигра Грег Тейлър по десния фланг и намери Еспейорд. Авторът на първия гол продължи топката към Амал Пелегрино и той удвои преднината на Будьо/Глимт.

"Детелините" положиха много усилия да върнат интригата, но Хейкин се справи с удар на Жота, който най-много тормозеше норвежката защита. В 79-ата минута Йосип Юранович намери с перфектен пас Маеда и японецът беше точен с глава - 1:2.

И когато се очакваше шотландците да изравнят, Бодьо/Глимт ги съкруши с трети гол. Негов автор стана Ветлесен след подаване на Солбакен и много прецизен удар от границата на наказателното поле. До края Селтик не сътвори нищо и ще се надява на обрат в реванша, но това ще е много трудна задача. Справка - загубата на Рома с 1:6 при визитата на норвежкия първенец през есента.