Неговият образ ще остане завинаги в историята на интернет културата.

Вечерта на 8 май 2002 г., в оживения Ротердам, Пиер ван Хоойдонк отбелязва два гола, а Йон Дал Томасон добавя един за победата на Фейенорд с 3:2 над Борусия Дортмунд във финала за тогавашната Купа на УЕФА. За вестфалци пък реализират Марсио Аморозо и Ян Колер.

Триумфът е първи за нидерландския футбол от седем години и се превръща в знаменателен момент за много присъстващи фенове. Един от присъстващите на над 45-хилядния „Де Кайп“ в онзи ден е Майки Уилсън, който на едва петгодишна възраст ще запомни финала по много различни причини.

Хлапето е на раменете на баща си, когато фотографът на Ройтерс Джаспър Юйнен го щраква, показващ неприличен жест, който през следващите няколко години, с навлизането на социалните мрежи, се превръща в истинска легенда за всички meme страници.

Две декади по-късно лицето на Уилсън е публикувано в абсолютно всички платформи – Myspace, Facebook, Instagram...

Майки говори за действията си пред SPORTbible и обяснява цялата ситуация около този толкова популярен кадър. Той казва, че всичко е започнало преди полуфинала за Купата на УЕФА, когато любимите му ротердамци пътуват до Италия, за да се изправят срещу италианския гранд Интер.

„Преди началото на мача отидохме на площада и имаше няколко кафенета с много привърженици“, каза Майки пред SPORTbible.

„Феновете на Милан ми казаха да вдигна среден пръст и да кажа нещо на италиански. Спомням си, че получих един плик чипс. Бях само на пет години, така че, разбира се, го направих", спомня си с усмивка нидерландецът.

Фейенорд успя да преодолее могъщия Интер след победа с 1:0 в Италия и равенство 2:2 в Нидерландия. И резултатът дава на Майки възможност да изкара любимия си нов трик на още по-голяма сцена...

Той казва, че причината за неговия среден пръст е липсата на уважение от привържениците на Дортмунд към мълчанието преди началото. Пътуващите германски привърженици решиха да прекъснат едноминутното мълчание, посветено на бившия нидерландски политик Пим Фортуйн, което е накарало Майки да действа, а фотографът да получи този вече толкова известен образ.

Две десетилетия по-късно Майки отново е на стадиона за финала между Рома и Фейенорд за Лигата на конференциите в Тирана. За негово нещастие, ротердамци загубиха с 0:1 и пропуснаха шанса да завоюват първи европейски трофей.