Зенит Санкт Петербург спечели Купата на УЕФА, след като победи с 2:0 Глазгоу Рейнджърс във финалния двубой.

Това е най-големият успех в историята на клуба, който е основан през 1925 година и стана шампион на Русия през 2007 година.

Тимът от Санкт Петербург бе по-добрият през целият мач и напълно заслужено постигна победата пред погледа на хиляди екзалтирани фенове, които не спряха да подкрепят любимците си през 90-те минути. 

Денисов откри резултата в 72-рата минута, а в четвъртата минута на продължението Зирянов оформи крайното 2:0.

Двубоят на „Сити ъф Манчестър” започна с превъзходство на символичните домакините, които създадоха няколко опасни положения пред вратата на Алекзандър.

Шотландците също имаха своите шансове, но не съумяха да затруднят Малафеев.

В 45-тата минута бранител на Зенит игра с ръка в наказателното поле, но съдията Фройдфелдт не отсъди дузпа.

Момчетата на Уолтър Смит имаха претенции за дузпа и в началото на втората част, когато Малафеев извърши опасен шпагат без топка срещу капитана Бари Фъргюсън. Съдията обаче остана безмълвен и в този случай.

В 53-тата минута след разбъркване в полето на Малафеев се стигна до няколко удара, които обаче бяха отразени от отбраната на руснаците.

В 63-тата минута тимът от Глазгоу имаше нов удобен шанс за откриване на резултата. След добра атака Дейвид стреля опасно към вратата на Зенит, но от гол линията бранител на Зенит изби.

В ответната атака Аршавин бе изведен перфектно с чудесен ъгъл пас. Звездата на тима от Санкт Петербург пое топката и премина излезлия в опит да изчисти топката Алекзандър. Ударът на Аршавин от границата на наказателното поле обаче бе избит с глава от самата гол линия от Папач.

Дори и самоотверженият бранител нямаше какво да направи 10 минути по-късно, когато Фатих Теке свали топката към Игор Денисов, който след двойно подаване с Аршавин бе изведен сам срещу Алекзандър и без проблеми откри резултата и хвърли в екстаз руските фенове.

 

 

 

 

 

 

 

Само 4 минути по-късно Зирянов пропусна уникален шанс да удвои резултата. След няколко грешки в отбраната на Рейджърс топката стигна до Зирянов, който от няколко метра уцели страничната греда.

В първата минута от даденото от съдията продължение Начо Ново можеше да вкара мача в продължения, но от няколко метра стреля над вратата на Малафеев.

В 94-тата минута Константин Зирянов сложи точка на спора и осигури Купата на УЕФА за Зенит, след като вкара втория гол в мача.

Андрей Аршавин хитро изведе Фатих Теке зад отбраната на Глазгоу, от където Теке подаде успоредно на вратата на Зирянов. За крилото остана само от два метра да бутне топката в празната врата.

Състави:

Зенит: Малафеев, Крижанац, Фатих Теке, Аршавин, Шърл, Широков, Зирянов, Файзулин (93’ Ким Донг Джин), Анюков, Денисов, Тимошчук

Глазгоу Ренджърс: Алекзандър, Уиър, Папач (77’ Ново),Фъргюсън, Хемдани (80’ МакКълък), Дарпевил, Броудфуут, Куеяр, Уитъкър (85’ Бойд), Дейвис