В 21.45 часа тази вечер в Торино един срещу друг във финала на Лига Европа ще се изправят отборите на Бенфика и Севиля.

Двата иберийски тима стигнаха по доста различен начин до мача за трофея. По пътя си Бенфика отстрани последователно ПАОК, Тотнъм, АЗ и Ювентус като се справиха сравнително лесно със съперниците си.

В същото време Севиля имаше доста късмет в своите битки. Испанците имаха трудности още в първия елиминационен кръг, когато с общ резултат 4:3 отстраниха Марибор. След това се стигна до мачове с градския съперник Бетис, в които победителят бе определен едва след дузпи. На 1/4-финалите Реал отстрани Порто след загуба с 0:1 в първия мач, но победа с 4:1 у дома.

Голяма драма имаше и на полуфиналите, където Севиля спечели първия мач срещу Валенсия с 2:0, но в реванша губеше с 0:3 до последната минута, в която М'Биа вкара скъпоценното попадение, довело до класирането за финала.

Испанците имаха проблеми и в Примера, където не успяха да стигнат до топ 4 и през следващия сезон отново ще играят в Лига Европа. В същото време Бенфика спечели убедително португалското първенство, както и Купата на лигата, а са на финал и за Купата на страната.

Всичко това кара специалистите да сочат „лисабонските орли“ като големият фаворит в мача. Португалците обаче трябва да се справят не само със съперника си, а и със знаменитото проклятие на Бела Гутман.

Унгарецът Гутман извежда Бенфика до две купи на европейските шампиони през 1961 и 1962 година, но след това напуска клуба заради неплатени заплати и проклина Бенфика да не спечели европейска купа в следващите 100 години. Оттогава Бенфика има седем загубени европейски финала - пет за купата на шампионите и два в купата на УЕФА или Лига Европа.

И в двата отбора има кадрови проблеми. За Севиля мачът със сигурност пропускат Хайро Сампейро заради наказание, Денис Черишев, Витоло и Себастиан Кристофоро заради контузия, а Кевин Гамейро ще е под въпрос до последния момент.

За Бенфика пък наказани са Лазар Маркович, Енцо Перес и Едуардо Салвио, а Любомир Фейса е под въпрос заради травма.

Дали Бенфика ще развали проклятието или Севиля ще спечели турнира за трети път? Oтговорът ще научим тази вечер!