Челси се наложи с 1:0 над Спарта при гостуването си в Прага, в първи мач от 1/16-финалите на Лига Европа. Скучно представяне, лишено от енергия и идеи, беляза завръщането на Петър Чех в Прага, откъдето тръгна пътят му към големия футбол. Стражът игра за Спарта през сезон 2001-02, след което се присъедини към Рен, а след това и Челси.

„Сините“ от Лондон, вече бивши първенци в Шампионската лига, не показаха особени амбиции да решат мача в първата среща, и оставиха жива интригата за реванша. Заради мачовете с екипа на Нюкасъл в Европа, Демба Ба не бе на разположение на Рафаел Бенитес, а Фернандо Торес отново нямаше ден. Наложи се смяната Оскар да спасява ситуацията, с един от редките проблясъци за гостите.

Спарта Прага хвърли много усилия да владее топката, но отправи едва три точни удара в очертанията на вратата на Петър Чех, за 90-те минути.

И двата отбора останаха длъжници на феновете си, за реванша на 21 февруари.

Рафа Бенитес все пак спечели потупване по рамото, за смяната на Хуан Мата с Оскар, в 82-та минута. Само секуди след появата си на терена, младокът реализира единствения гол в срещата. След двойно подаване с Еден Азар, бразилецът излезе в наказателното поле, и необезпокояван от защитата на Спарта, от 11-12 метра реализира за 0:1.

Така леко и премерено, без да се хаби прекалено, Челси си тръгна с преднина от Прага, и ще чака далеч по-спокойно реванша след седмица.