Ливърпул успя да победи Удинезе с 1:0 като гост в последния кръг от група А на Лига Европа и по този начин си гарантира място на 1/16-финалите в турнира. Нещата обаче можеха да се стекат по коренно различен начин за англичаните, ако в 93-ата минута Антонио ди Натале не бе изпуснал очи в очи с Пепе Рейна.

Решителният сблъсък не започна по мед и масло за гостите, като в 12-ата минута Нури Сахин трябваше да бъде заменен принудително от Джонджо Шелви. Турският национал влезе в единоборство, при което противник разби носа му.

Първата по-сериозна ситуация пък дойде на сметката на „фриуланите“ минути по-късно, когато Армеро центрира от левия фланг, а Ранеги изпревари Карагър на около 12 метра от вратата и стреля с глава, но на метър покрай лявата греда. Италианците продължиха да играят с повече идеи в предни позиции, като в 18-ата отново Ранеги стреля с глава, но Рейна отрази с една ръка точния му изстрел.

Противно на логиката обаче мърсисайдци откриха резултата малко след средата на полувремето. Даунинг центрира от ъглов удар вляво от вратата, Суарес отклони с глава към Сусо на далечната греда, а младият испанец върна към Джордън Хендерсън. Англичанинът стреля по диагонала от 7 метра, а вратарят Даниеле Падели позволи на топката да мине през краката му за 1:0. Още в следващата атака на „червените“ топката отново навести мрежата на италианците, но попадението на Глен Джонсън бе отменено, защото кълбото бе преминало аутлинията точно преди Даунинг да подаде към крайния защитник.

Голът сериозно разстрои играта на Удинезе и до почивката опасности пред двете врати почти липсваха, с изключение на един опит за задна ножица на Луис Суарес в добавеното време на полувремето. Вратарят Падели обаче лесно се справи с изпълнението на уругваеца, след което прегърнати двамата поеха към съблекалните.

Почти веднага след почивката Суарес изведе Сусо отдясно в наказателното поле, но испанецът се забави и стреля неточно покрай близката греда.

В течение на мача обаче вратарят Даниеле Падели съвсем се превърна в герой за своите, след като първо в 68-ата минута отрази бомбен удар на Хендерсън от дъгата пред наказателното поле. В 73-ата минута пък Суарес получи отдясно, напредна в наказателното поле, размина трима бранители, но загуби равновесие в момента на удара и би над гредата.

Шест минути по-късно Джовани Паскуале пък получи доста пресилен втори жълт картон, след като фаулира влезлият преди минути Рахийм Стърлинг.

Това като че ли поуспокои гостите, които се отпуснаха в края на мача. В третата минута от добавеното време Антонио ди Натателе се озова сам срещу Рейна след перфектно двойно подаване с Перейра, а шутът от воле облиза напречната греда и остави Ливърпул в турнира.


szólj hozzá: Udinese vs Liverpool - 0-1 (All Goals)

В другата среща Йънг Бойс направи всичко по силите си, за да изхвърли Анжи Махачкала от следващата фаза, но стигна до победа с недостатъчното 3:1. Така онова 2:0 за момчетата на Гуус Хидинк от предишния мач срещу швейцарците се оказа решаващо, тъй като отборът от Берн остана с по-лоши показатели от преките сблъсъци както срещу тях, така и срещу Ливърпул.

Временният лидер в руския шампионат стартира срещата изключително силно, като в рамките на първите 15 минути създаде три положения. Ласина Траоре обаче пропусна да порази вратата при първото от тях, а след това вратарят Марко Вьолфли спаси опасни удари на Одил Ахмедов и Самуел Ето'о.

Постепенно обаче Йънг Бойс изравни играта и на свой ред натисна сериозно. Гонсало Сарате веднъж изпита рефлекса на Габулов, преди в 38-ата минута да го простреля с нисък удар. Аржентинецът обаче имаше известна доза късмет, защото първо удари греда, а пък топката се върна отново в краката му, за да поправи грешката си.

В добавеното време на мача обаче Анжи успя да изравни, след като Траоре отклони с пета към Ахмедов, а външният халф опъна мрежата зад Вьолфли.

След почивката обаче груба грешка в отбраната на Анжи позволи на Морено Констанцо да открадне топката в централата зона. Халфът напредна и с удар от 15 метра върна преднината за своя тим. В 69-ата пък Ласина Траоре извърши глупав фаул и си изкара съвсем заслужен втори жълт картон, като остави гостите с човек по-малко до края на мача.

В 90-ата минута Александър Гонзалес получи чудесен пас от Михаел Фрай и доведе нещата до 3:1, но 3-ите минути продължение се оказаха недостатъчни за виталния четвърти гол, който щеше да прати Йънг Бойс в елиминациите.


szólj hozzá: Young Boys vs Anji Makhachk. - 3-1(All Goals)

Така Ливърпул зае първото място с 10 точки, пред Анжи също с 10, но с по-лоша голова разлика. Трети остана Йънг Бойс отново с 10 точки, а последното място бе за Удинезе с 4.