Олимпик Лион стана поредният отбор, който си извоюва предсрочно правото да играе в елиминационната фаза на Лига Европа, след като в епичен мач победи с 3:2 като гост Атлетик Билбао. Загубата пък сведе до мининум шансовете на миналогодишния финалист в турнира да продължи напред, след като играчите на Марселона Биелса записаха трета поредна загуба.

Гостите от Франция не се стреснаха от атмосферата на стадиона и първи нанесоха своя удар. В 22-ата минута плеймейкърът Йоан Гуркюф пусна пас по конец към Бафетимби Гомис, а мощният нападател от няколко метра не прости на стража Горка Ирайсос.

В добавеното време на първата част пък самият Гуркюф покачи на 0:2 след неубедителна игра на защитата в червено и бяло. Халфът стреля силно от границата на наказателното поле, като Ирайсос също позволи много леко на топката да мине през ръцете му.

Баските обаче демонстрираха своята непримиримост и в 48-ата минута Андер Ерера намали след страхотно разбъркване в наказателното поле на Олимпик.

В 55-ата пък домакините получиха правото да изпълнят дузпа, а Ариц Адуриз с тяло заблуди Веркутр и леко търкулна топката по земя за 2:2.

Тъкмо когато обратът сякаш бе нарисуван груба грешка на Аортенече доведе до трети гол за французите. Крайният бранител опита да гардира топката, която трябваше да излезе в аут, но Фофана му я отне. Халфът веднага я върна назад към дузпата, където с бомбен удар Александър Лаказет не остави шанс на вратаря.

Вижте ВИДЕО с головете от срещата ТУК!

В другия мач от група I Ирони Кирят Шмона и Спарта Прага си размениха по едно попадение преди почивката за крайното 1:1. Бившият играч на Левски Дарко Тасевски откри резултата за домакините още в 3-ата минута, но в 24-ата Леонард Квойке изравни.

Така Лион води в групата със стопроцентов актив от 12 точки, следван от Спарта със 7 и Ирони с 2. Атлетик пък е последен с едва 1 точка.