Отборът на Фенербахче е с една крачка по-близо до финала в Лига Европа. Турският тим победи с минималното 1:0 Бенфика в първата полуфинална среща, която се игра на „Шюкрю Сарачоглу“. Единственото попадение в първата среща реализира Егемен Коркмаз. Любопитното е, че на четири пъти гредите влизаха в употреба на двата състава, а домакините се представиха по-убедително в двубоя.

Първото полувреме започна спокойно, като в началото на срещата двата тима трудно достигаха до вратите на съперниците. Първото по-опасно положение в мача дойде в 13-та минута, когато силен удар на Аймар, излезе в страни от вратата на Фенербахче. Последваха няколко добри атаки за Бенфика, чиито удари обаче не завършваха в очертанията на вратата.

Едва в 17-та минута Фенербахче успя да сътвори първата опасност пред мрежата на гостите. След центриране по земя Муса Соу засече топката, но встрани от целта. Секунди след това бившият играч на Лил стреля с глава, но успя да уцели гредата.

Най-интересната ситуация в срещата обаче дойде в добавеното време, малко преди двата тима да се оттеглят на почивка за полувремето. Турският гранд получи право да изпълни 11-метров наказателен удар за нарушение на Джон срещу Гюнул. Кристиан Барони обаче стреля в гредата и двата тима се оттеглиха при резултат 0:0.

Разочаровани от случилото се края на първата част, играчите на Фенербахче наложиха натиск в началните минути на втората. В 52-та минута гредата отново спаси гостите от Португалия след мощен удар на Дирк Кайт.

В 54-та Волкан Демирел трябваше да се намесва с вещина след добро изпълнение на Оскар Кардосо. Секунди след това резервата Гайтан също удари гредата, като този път „фенерите“ се оказаха с късмет.

В 71-та минута домакините все пак стигнаха до гол след ъглов удар, който бе погрешно отсъден. Въпреки това, след центриране от корнера, топката тупна в наказателното поле, след това достигна до Егемен Коркмаз, който я отправи към мрежата след рикошет в гредата, Жардел се опита да я изчисти от голлинията, но това се оказа безсмислено, тъй като преди да я изпрати далеч от вратата, тя премина с целия си обем за 1:0.

Реваншът е на 2 май, четвъртък, в Лисабон, Португалия.

Фенербахче: Демирел, Коркмаз, Йобо, Циглер, Гюнул, Топал, Мейрелеш (Учан 63'), Кристиан Барони (Сахин 86'), Соу (Красич 86'), Кайт, Вебо.

Резерви: Гюнок, Иртегюн, Топуз, Сентюрк.

Бенфика: Артур, Перейра, Гарай, Жардел, Аймар (Гайтан 46'), Матич, Гомеш (Мартинш 81'), Кардосо, Джон (Родриго 64'), Салвио, Мелгарео.

Резерви: Лопеш, Родерик, Урета, Лима.