Отборът на Атлетик Билабо изигра поредния си паметен мач в европейските клубни турнири, побеждавайки Спортинг Лисабон в полуфинален мач от Лига Европа. Момчетата на Марсело Биелса се наложиха с 3:1 и въпреки загубата в първия мач, с общ резултат 4:3, билбао се класира за финала на турнира, който е на 9 май в румънската столица Букурещ. В двубоя за купата, Билбао ще има друг испански тим – Атлетико Мадрид, който нямаше проблеми срещу Валенсия и записа нов успех, този път с 1:0.

Предвид загубата в първия мач с 1:3, двубоят на стадион „Сан Мамес“ логично започна с натиск на домакините. Още в първите 12 минути на срещата, футболистите на Билбао успяха да създадат няколко добри положения пред вратата на гостите, като в една от тях имаха претенции за дузпа.

Натискът и по-активната игра на възпитаниците на Биелса даде резултат в 17-ата минута. След атака по десния фланг, топката бе центрирана в наказателното поле, където Фернандо Йоренте отигра майсторски и с гърди предостави топката на Маркел Сусаета, който стреля незабавно в мрежата за 1:0.

Гостите от Спортинг реагираха мигновено и веднага започнаха да поглеждат по-сериозно към вратата на Атлетик. В 33-ата минута дойде и първата опасност за вратаря Горка Ираизос. Стражът трябваше да се намесва с вещина след удар с глава на Андерсон Полга.

Истинската драма обаче дойде в последните две минути на първата част. Минута преди края на полувремето, отборът на Спортинг успя да изравни резултата, когато холандският нападател Рики Ван Волфсвинкел отбеляза дежурното си попадение. След корнер пред вратата на домакините, топката не бе изчистена много добре. Тя попадна във във футболист на Спортинг, който стреля от близо 30 метра. Коженото кълбо обаче бе отклонено към холандеца, който то воле я прати неспасяемо във вратата на Ираизос.

Още в ответната атака обаче, Билбао успя да възстанови преднината си. Фернадо Йоренте получи топката пред наказателното поле, където майсторски финтира бранител на гостите и подаде вляво към Ибай Гомес, който хладнокръвно копна топката покрай вратаря за 2:1.

Втората част отново започна превъзходство на „червено-белите“, който доведе до една греда и друга добра възможност за гол. Домакините обаче не се възползваха, а гостите отговориха чрез бранителя си Инсуа, който също натресе страничния стълб на вратата.

Всичко в спора между двата тима бе решено две минути преди последния съдийски сигнал, когато вездесъщият в този мач Йоренте донесе победата с 3:1 като по този начин класира тима си за финала в Букурещ. След центриране в наказателното поле на Спортинг, топката попадна в Ибай Гомес, който преодоля с лекота бранител на гостите и центрира прострелно на крака на Йоренте, а за нападателя не остана нищо друго освен да се разпише от близко разстояние.

ВИДЕО: Билбао взе скалпа и на Спортинг, баските са на финал за Лига Европа

източник: Reuters

Така Билбао записа един от най-славните си моменти в своята история и на 9 май ще спори за трофея в Лига Европа със сънародниците си от Атлетико Мадрид. Мачът е в румънската столица Букурещ.


szólj hozzá: Athletic Sporting 1:0 Laskurai


szólj hozzá: Ath - Spo 1:1 Van Wolfswinkel
szólj hozzá: Athletic - Sporting 2:1 Gomez