Бенфика почти без проблеми се класира за полуфиналите на Лига Европа. Португалският гранд с лекота спечели с 2:0 реванша си срещу АЗ Алкмаар и с общ резултат 3:0 от двата мача съвсем заслужено продължи в следващата фаза на втория по сила европейски клубен турнир.

ВИДЕО ОТ МАЧА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

Ответният мач обаче тръгна много неприятно за домакините. Още в 4-ата минута капитанът Луизао и крайният защитник Силвио се сблъскаха и Андре Алмейда трябваше да замени испанеца.

ВИДЕО: Бенфика даде жертва, но не и шанс на АЗ Алкмаар

източник: БГНЕС

Португалците обаче нито за миг не изпуснаха контрола върху срещата и макар да не прилагаха свиреп натиск, видимо превъзхождаха съперника си. Тимът на Жорже Жезус разпредели прекрасно усилията си и в 32-ата минута Оскар Кардосо за първи тества качествата на вратаря Естебан. Парагвайският нападател шутира мощно с любимата си левачка към долния ъгъл на вратата, но стражът на холандците изби.

Той обаче бе безсилен в 40-ата минута, когато Едуардо Салвио направи страхотен рейд отдясно и центрира ниско по тревата, а на втора греда Родриго изскочи в точния момент, за да стреля на почти празна врата – 1:0.

До края на полувремето домакините се поукротиха, а след почивката тимът от Алкмаар отново не можа да се противопостави. Защитниците на холандците с мъка спираха бързите пробиви на Салвио и Родриго, които определено блестяха за „лисабонските орли“.

Логично дуото бе в основата и на втория гол във вратата на Естебан. В 72-ата минута Салвио на пръв поглед бе затворен край дясното ъглово флагче, но намери да центрира, а Родриго отново се разходи при далечната греда, за да се разпише на няколко метра от вратата – 2:0.

Шест минути преди края Салвио можеше да прибави и попадение на сметката си. Крилото на Бенфика надбяга отбраната на АЗ, вратарят Естебан внимаваше и излезе предвидливо напред, за да го пресрещне и избие топката.

Така португалците вече тръпнат преди утрешния жребий, който ще бъде решаващ за шансовете им да играят втори пореден финал в турнира. През 2013 година Бенфика срещна Челси в мача за трофея, но загуби с 1:2 след късно попадение на Бранислав Иванович.