Литовският шампион Жалгирис Вилнюс гостува в Разград този четвъртък (18 август) от 20.45 часа в първи мач от плейофите за влизане в групите на Лига Европа. Отборът ще се изправи срещу българския Лудогорец за втори път в рамките на четири години. През сезон 2017/2018 двата тима се срещнаха във втория квалификационен кръг на Шампионската лига. 
 
Жалгирис има шест поредни победи в първенството и след успеха в началото на юли над прекия си конкурент Хенгелман, вече е на върха по голова разлика. В последния мач от първенството тимът помете с 5:1 като гост Ритери. Резултатите определено носят самочунствие на отбора, а казахстанският треньор Владимир Чебурин е зарадене с оптимизъм.
 
"Разбира се, че в Лига Европа ни очаква много сериозен противник. Ще отидем с добра нагласа след добър резултат, добра победа и уверена игра", заяви той.
 
Над всички в последния мач беше защитникът Жоел Бопесу, който е с корени от ДР Конго, но има френски паспорт. Той допринесе за 4 гола при успеха, макар нито един реално да не беше записан на неговото име. Ритери поведе в резултата, а изравняването дойде след негов изстрел и автогол. В 39-ата минута Бопесу спечели дузпа, а през второто полувреме направи две асистенции. Той започна мача като десен бек, а след това се премести на левия фланг.
 
 
"Да, Бопесу свърши добра работа, но на терена има 11 футболисти. Винаги е хубаво да имаш такъв играч в отбора, който се отличава с оптимални решения. Ще повторя обаче – всички играха доста уверено", категоричен бе Чебурин. 
 
27-годишният Бопесу кара втората си година в Жалгирис, а преди това е играл два сезона в украинския ФК Лвов и един в латвийския ФК Рига. Иначе е юноша на Арл-Авиньон, но във Франция е играл предимно в четвърта лига.
 
"Аз съм с ляв крак, така че за мене определено е по-добре да пробивам и да центрирам от лявата страна. Но и отдясно не съм имал проблеми, особено във фаза защита. По принцип нямам претенции къде ще ме сложи треньорът. Радвам се, когато играя и се старая да давам най-доброто от себе си, обяснява Бопесу. 
 
Вратарят Едвин Гертмонас пък бе избран за играч на месец юли в Жалгирис с рекорден брой гласове.