Почти всички руски издания преливат от еуфорични коментари и радостни статии по повод класирането на шампиона на страната на финала в турнира за Купата на УЕФА.

Голяма част от местните журналисти сравняват успеха със стореното от ЦСКА Москва преди три години, въпреки че пред Зенит има още една голяма крачка, която отборът трябва да извърви до триумфа.

Най-големият руски сайт “Газета.ру” излезе със заглавие “Байерн – това е легенда, Зенит – това е футбол”, а останалите се задоволяват със “Зенитът на славата”, “Първомайска демонстрация на сила” и “Първи май - денят на победата”.

Предлагаме ви извадки от различни местни издания, които продължават да коментират случилото се на стадион Петровски.

- Удивиха ли ви? Не, не - това е прекалено меко казано. Глаголът “ошашавиха” е по-точен за първомайските подвизи на Зенит. Грозните тевтонски рицари са претърпели тежко, съкрушително фиаско в битката при Санкт Петербург. Звучи невероятно, но педантичните немци също бяха разбити на брега на Нева със своите собствени оръжия – образцов ред и желязна дисциплина. Войската на Отмар Хитцфелд дори изглеждаше на Петровски като разхайтена група играчи, докато армията на “малкия генерал” Дик Адвокаат беше единна. 

- Вчера трябваше да сте на Петровски. Да сте там, за да видите големия футбол и да изпитате емоцията от трибуните. Да чуете освиркването на феновете при атаките на Байерн, както и да викате заедно с тях при головете на Зенит. Трябваше да видите как Бастиан Швайнщайгер в отчаянието си риташе топката в аут, как Лука Тони буташе хамалски в гърба Ивица Крижанц и как Дик Адвокаат при резултат 4:0 не спираше да крещи на отбора да не се отпуска.

- Благодарим ти, Зенит! В четвъртък сутринта смятахме, че най-добрия си мач, отборът изигра в Леверкузен, но снощи стана ясно, че това е била само прелюдията към най-вкусното ястие. Апетитът неизменно идва с яденето. ...да, да, тези същите Рибери, Тони, Клозе, Швайни и т.н., които с нетърпение очакват Евро 2008, изглеждаха бледи и жалки пред Зенит. Загубата на Ширъл и Аршавин не само, че не отслаби отбора, но и ги сплоти и направи по-силни. Този тим вече не се страхува от нищо.

- Спартак – Арсенал, Локомотив – Интер, Спортинг – ЦСКА. Всички тези мачове влязоха в историята на славните победи на руския футбол. Това са срещи, които всеки фен споменава с гордост. Случилото се на 1 май – победата на Зенит, безусловно е част от тази серия. Много хора смятаха, че на отбора му провървя в Мюнхен чрез автогола на Лусио... но мъдрият треньор Дик Адвокаат успя да намери заместници на наказаните Аршавин, Ширл и Риксен, които да изиграят великолепен мач. Треньорът показа, че кадровите загуби не са проблем за него. Главното обаче е, че руските фенове ще чакат с нетърпение не само финала на Шампионската лига в Москва, но и решаващия двубой във втория по сила европейски футболен турнир, който ще се проведе в Манчестър. Сега те ще чакат, при това завладени от оптимизъм, защото срещата с Байерн показа, че пред Зенит няма непреодолими прегради.

- Байерн Мюнхен дойде на брега на Нева в качеството на безусловен фаворит заради ранга си на топотбор. А си тръгна разстроен, заради неспособността си да вкара поне едно попадение за престиж.