Това, че от следващата година вторият по значимост европейски клубен турнир ще има ново име и нов формат, си има своето обяснение.

Лига Европа в груповата си фаза ще събира вече не по пет, а по четири отбора с два класиращи се напред. Досегашната формула „3 от 5“ с мачове без разменено гостуване и с 60 % от тимовете продължаващи в директните елиминации се оказа грешка.

Какво се получава сега? Много от участниците неглижират сериозно турнира и играят с вторите си състави, защото им предстоят тежки мачове през уикенда в техните шампионати. Така и така те успяват да продължат напред, защото конкуренцията им е слаба. Доста от силните тимове си осигуряват класирането предварително и позволяват на по-слабите да ги бият дори на техен терен.

Ето ви и пресен пример от снощи: Астън Вила – Жилина 1:2.

Трибуните на голяма част от стадионите са полупразни, а и УЕФА не се съобразява с факта, че понякога отборите са принудени да играят два мача в рамките на 48 часа и вторият от тях е доста по-важен. И понеже си служим с примери, ето ви и в този случай: с дълбоките резерви Валенсия стигна до 1:1 у дома с Брюж, което пак класира „прилепите“. В събота вечер обаче те гостуват на „Ноу Камп“ на намиращия се във великолепна форма Барселона.

Е, как тогава да приемеш на сериозно двубоя си в турнира за Kупата на УЕФА...