В централата на УЕФА се очертава натоварен ден, след като освен жребият за Шампионската лига, там ще бъде изтеглен и този за Лига Европа. От 14 часа в Нион започва процедурата по определянето на полуфиналните двойки във втория по сила европейски клубен турнир за сезон 2016/2017.

Участниците в него са повече от любопитна компания, тъй като само един от тях е печелил трофея (или по-точно предшественикът му Купата на УЕФА). Това е холандският гранд Аякс, който триумфира през сезон 1991/1992 след два напрегнати мача срещу Торино (2:2 в Италия и 0:0 на реванша). Другите три отбора – Манчестър Юнайтед, Селта Виго и Олимпик Лион за първи път достигат до полуфинал в Лига Европа, което означава, че във финала на „Арена Солна“ в Стокхолм на 24 май ще има поне един пълен дебютант.

Предстоящият жребий ще се проведе без ограничения, което означава, че са възможно всякакви конфигурации на двойките. Предвид ранглистата на УЕФА Селта Виго изглежда като аутсайдерът със своето 57-о място, докато останалите тимове попадат в топ 30 на Стария континент.