Датският гранд ФК Копенхаген ще бъде съперникът на Лудогорец в 1/16-финалите в Лига Европа. Това отреди жребият на УЕФА, който беше теглен в понеделник по обяд.

Предизвикателството пред разградчани е изключително сериозно, тъй като срещу тях излиза най-успешният тим в историята на датския футбол. Копенхаген има 11 шампионски титли на Дания и 7 купи на страната, а постижението е повече от впечатляващо предвид факта, че отборът е основан на 1 юли 1992 година (или иначе казано – преди 24 година). „Лъвовете“, както е прозвището на тима, са и скандинавският тим с най-високо класиране в клубната ранглиста на УЕФА.

Треньорът на Копенхаген също е познато име в световния футбол – норвежецът Стале Солбакен за втори път е начело на отбора, като при първия (2006-2011) записва едни от най-големите успехи в историята на клуба. През сезон 2006/2007 ФК Копенхаген за първи път се класира за груповата фаза на Шампионската лига, а три години по-късно става първият датски тим, който успява да се класира за фазата на елиминациите. Солбакен печели първенството на Дания 6 пъти с Копенхаген като треньор (и веднъж като футболист), а опит на международно ниво не му липсва. Той е работил още в германския Кьолн и английския Уулвърхемптън, а от 1994 до 2000 година е селекционер на Норвегия.

Вторият престой на Солбакен начело започна през 2013 година и дотук 48-годишният специалист се справя повече от чудесно. Той бе привлечен на пожар през сезон 2013/2014, за да стабилизира отбора и след две поредни втори места през миналия успя да го изведе до шампионската титла.

Във вътрешното първенство „лъвовете“ демонстрират убийствена форма, като в изминалите 21 кръга записаха 16 победи, 5 равенства и нито една загуба. Това им дава аванс от 11 точки (и актив от общо 53) през втория Брьондби. Копенхаген влиза в елиминациите на Лига Европа за 2016/2017 също през потока от Шампионската лига. Датчаните завършиха на трето място в група G (с Лестър, Порто и Брюж), като допуснаха само една загуба в турнира на големите. В последните си 34 официални мача ФК Копенхаген има само 1 поражение и то дойде именно от Лестър през този сезон.

ФК Копенхаген играе домакинските си мачове на стадион „Паркен“ в столицата, където по традиция същото прави датският национален тим. Най-голямото им съперничество е с другия гранд в страната - Брьондби