ЦСКА Москва е основан през 1911 г. под името ОЛЛС. Седемкратен шампион на СССР. Носител на последната титла на СССР и на предпоследната купа на СССР. Петкратен носител на Купата на СССР, 6 пъти шампион на Русия, 7 пъти носител на Купата на Русия, 4 пъти носител на Суперкупата на Русия, носител на Купата на УЕФА за 2005 г. ЦСКА е първият руски отбор, спечелил купа в европейските клубни турнири. Освен това е и най-старият съществуващ руски отбор.
 
ЦСКА Москва е втори в Русия по брой фенове. Първи е ФК Спартак Москва. През февруари 2009 „армейците“ са единайсти по популярност в Европа с 11,1 млн фенове. 
Главен треньор на тима е Виктор Гончаренко, а старши треньор - Сергей Овчинников. Спортно-техническият щаб включва петима помощници, между които е бившият национал Виктор Онопко. 
 
Президент е Евгений Гинер.
 
33-годишният вратар Игор Акинифеев безспорно е лидерът на тима.
 
В отбора са още трима руски национали - Алан Дзагоев, Фьодор Чалов (голмайстор на руското първенство прези миналия сезон) и Марио Фернандес.
 
В отбора има 9 чужденци: хърватите Никола Влашич, привлечен това лято от Евертън, Звонимир Шарлия и Кристиян Бистрович, исландците Арнор Сигурдсон и Хьортур Магнусон, Такума Нисимура (Япония), Ласана Ндиайе (Мали), Яка Бийол (Словения) и най-новото попълнение от Кот д'Ивоар Седрик Гогуа.