Купата на УЕФА ще бъде прекръстена на Лига Европа (UEFA Europa League) от следващия сезон. Освен това форматът на турнира ще бъде изцяло променен, като вече финалистите от националните купи няма да имат право да участват в турнира.

Новата лига ще има 48 отбора, разделени в 12 групи по 4. Първите два отбора във всяка група, както и 8-те трети отбори от групите на Шампионската лига ще оформят поток от 32 отбора, които ще се състезават на елиминационен принцип.

Това решение бе взето на заседанието на УЕФА в Бордо, като също бе решено финалистите от турнирите за националната купа да не участват в надпреварата, дори ако техният противник на финала си е осигурил участие в евротурнирите.

„Новият формат ще рефлектира върху много отбори от цяла Европа, които ще участват в Лига Европа. Така по-неизвестни отбори ще могат да се борят със „старите” и реномирани европейски отбори”, заяви говорителят на УЕФА.

Телевизионните права ще бъдат продавани направо от УЕФА, както е в Шампионската лига, като това трябва да повиши приходите за отборите.

„Сигурен съм, че новият формат ще даде на лигата нов устрем”, заяви президентът на УЕФА Мишел Платини.