Тотнъм може да се прибере доволен в Англия след гостуването си срещу Фиорентина в първи мач от 1/16-финалите на Лига Европа. „Шпорите“ постигнаха бойко 1:1 на „Артемио Франки“, което им дава известно предимство преди реванша. Насер Шадли откри резултата за лондончани от дузпа преди почивката, докато след нея Федерико Бернардески се разписа за „виолетовите“, които със сигурност трябва да съжаляват повече за резултата с оглед представянето си през вторите 45 минути.

Началото на мача не можа да се отличи с кой знае какво темпо, като и двата тима заложиха на предпазливи действия. Първият по-съществен шанс се откри пред Мауро Сарате, който опита шут от границата на наказателното поле, който обаче отлетя над целта.

Отговорът на Тотнъм бе далеч по-опасен. Само две минути по-късно Кристиан Ериксен отправи тежък шут от далечно разстояние и единствено вещата намеса на Чиприан Татарушану предотврати гола.

В 30-ата минута германският арбитър Феликс Цвайер определено пожали звездата на гостите Деле Али, който срита в ребрата падналия на тревата Ненад Томович. Реферът обаче реши, че проявата на английския национал заслушава само жълт картон.

Малко след това Федерико Бернардески пропусна чудесен шанс след центриране на Йосип Иличич от фланга, като не успя да разчете добре изпълнението си на воле и топката прелетя в аут.

Грешката му беше наказана в 37-ата минута, когато Томович фаулира наивно Бен Дейвис в наказателното поле. Насер Шадли застана, за да изпълни дузпата, и прати Татарушану в грешната посока – 0:1.

След почивката тимът на Пауло Соуса тръгна по-настойчиво в атака и можеше рано-рано да плати висока цена. В 54-ата минута Шадли получи пас в коридор отляво и напредна в наказателното поле, където с финт свали на тревата Гонсало Родригес. Изстрелът на крилото, обаче отиде към близкия ъгъл и това улесни Татарушану при спасяването.

Фиорентина възстанови равенството пет минути по-късно с известна доза шанс. Якуб Блашчиковски намери Федерико Бернардески на окоо 25 метра от вратата. Младият италианец не се уплаши да шутира, а топката рикошира в крака на Райън Мейсън и придоби чудовищна траектория. Мишел Ворм нямаше какво да стори, след като кълбото се отклони в напречната греда и спря в мрежата му – 1:1.

Оттук до края на мача инициативата мина изцяло в ръцете на италианците, които имаха доста обещаващи атаки, но нито една от тях не бе доразвита докрай. Малко против логиката Тотнъм можеше отново да огорчи опонента си три мунити преди края на редовното време. Тогава Киърън Трипиър се включи отлично отдясно и от аутлинията центрира към далечната греда, където Деле Али опита акробатично изпълнение, което прелетя не много над гредата.

Почти веднага Фиорентина на свой ред създаде проблеми за Ворм. Първо Мауро Сарате отправи тежък шут от границата на наказателното поле. Холандският вратар боксира в корнер, който пък бе изпълнен чудесно към капитана Гонсало Родригес. Опитният защитник изпревари пазача си на първа греда, но не можа да стреля достатъчно прецизно с глава.

Така развръзката остава за реванша, който ще се играе на "Уайт Харт Лейн" на 25 февруари.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS