Отборът на Севиля е новият носител на Лига Европа! Испанският тим надделя с 4:2 над Бенфика след изпълнение на дузпи в изключителен финал, който се състоя на „Ювентус стейдиъм“ в Торино.

Така прокобата над „лисабонските орли“ продължава да тегне с пълна сила. Възпитаниците на треньора Жорже Жезус бяха далеч по-добрия тим в 120-те минути, но множеството пропуски ги лишиха от победата. Бенфика губи осми пореден финал в Европа от 1962 година, когато португалците печелят втората си Купа на Европейските шампиони. Така след проклятието на Бела Гутман, Бенфика остава без трофей в европейските клубни турнири в продължение на 52 години.

Севиля пък печели отличието за трети път в своята история, което означава, че испанците нямат загубен финал в надпреварата - три победи в три финала.

Двубоят бе открит с внушителна церемония, с впечатляваща хореография. На трибуните се забеляза присъствието на президента на УЕФА Мишел Платини, както и на бившия мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън и на треньора на Ювентус Антонио Конте.

Срещата започна доста интензивно и след една хубава атака на Бенфика, Севиля наложи траен натиск, като в рамките на няколко минути организира няколко доста опасни положения, а Бака бе играчът на испанците, който можеше да покоси португалската врата още в тези първи минути.

В 15-ата минута на мача Есекиел Гарай изпълни добре фаул, като затрудни Бето, но до попадение не се стигна.

В 25-ата минута Жорже Жесус бе принуден да прави принудителна смяна. Сулеймани се контузи, а неговото място бе заето от Андре Алмейда.

В 31-ата минута Гомеш се засуети и позволи на Бака да се озове на отлична позиция. Младият страж на „лисабонските орли“ Ян Облак обаче внимаваше и се намеси на време, така че да осуети опасността.

Последваха силни минути за символичните домакини от Испания, а в 37-ата минута момчетата на Унай Емери организираха чудесна атака. Хосе Антонио Рейес комбинира добре от дясно с Алберто Морено, който можеше да нанесе опасен удар, но Облак отново бе на мястото си. В 39-ата минута Карлос Бака навлезе опасно в наказателното поле, а Луизао се впусна да чисти топката. Получи се някакво съприкосновение между двамата, а играчът на Севиля имаше претенции за дузпа за задържане от страна на противника, Феликс Брих обаче прецени, че няма основания за 11-метров наказателен удар.

В края на частта португалците вдигнаха значително оборотите и застрашиха вратата на Севиля на няколко пъти, но така и не стигнаха до попадение. Освен това и „лисабонските орли“ имаха претенции за дузпа срещу Николас Гайтан, но Феликс Брих бе категоричен в отсъждането си, че няма наказателен удар.

В 43-ата минута Макси Перейра подаде към Николас Гайтан, който обаче изостана и не можа да засече. В 46-ата минута Макси Перейра отправи изключително опасен удар, но Бето спаси, секунди след това имаше нов опасен изстрел, този път на Родриго, но испанският страж показа вещина и отчая съперника си.

Вторите 45 минути започнаха по инфарктен начин. Първо Макси Перейра напредна заплашително и отправи опасен удар. Бето бе напуснал очертанията на своята врата, но играч на испанците пресече пътя на топката. Последваха секунди, в които в наказателното поле на Севиля властваше хаосът, а удари, които като по чудо не намериха целта, отправиха отново Перейра, Родриго и Лима.

След тези бурни минути в 53-ата минута Рейес получи хубаво извеждащо подаване, но не можа да отиграе добре и топката излезе в аут. Самият играч имаше претенции, че топката е била изчистена от Луизао.

В 60-ата минута Родриго стреля, а топката срещна ръката на бранител на Севиля в наказателното поле. Реферът Брих обаче отново посочи играта да продължи. Само след секунди дойде ответната атака, в която Хосе Антонио Рейес стреля, но Ян Облак се отчете с нова брилянтно спасяване.

В 65-ата минута Витоло напредна от ляво по атаката на Севиля, но вместо да стреля, реши да върне топката към точката на дузпата, което се оказа грешно решение, тъй като там имаше концентрирани футболисти на символичните гости, които изчистиха и изнесоха играта в предни позиции.

В 72-ата минута Перейра напредна от дясно, стигна до наказателното поле и реши да комбинира с Лима, който обаче се строполи на земята в решителния момент.

В 80-ата минута Родриго получи добро подаване в наказателното поле от Лима, фронтално на вратата, но се забави, стреля, получи се рикошет в тялото на бранител на Севиля, а така атаката загуби остротата си.

В 84-ата минута Лима отправи топовен диагонален удар от сериозна дистанция, но Бето отново бе на мястото си и изчисти в корнер. От статичното положение не последва нищо.

Във финалните минути на редовното време играчите на Бенфика се бяха настанили в половината на Севиля, а испанците само се бранеха. С основни заслуги за нулевото равенство се отчете вездесъщият Бето, който извади и невъзможните положения. Така в редовното време нулевото равенство не бе променено и мачът влезе в продължения.

В 99-ата минута на терена се появи Оскар Кардосо. В 102-ата минута Иван Ракитич пусна невероятен пас към Карлос Бака, който напредна от дясно, стигна до наказателното поле и отправи хубав диагонален удар, но топката мина на сантиметри от десния страничен стълб на Облак.

Във второто продължение двата тима действаха малко по-предпазливи и логично положенията пред двете врати бяха доста по-малко. Все пак тимът на Бенфика продължи да бъде по-активният, но атаките на португалците не бяха така опасни.

В крайна сметка 120 минути не стигнаха на двата тима да си реализират попадения и да излъчат победител.

Първата дузпа бе за Бенфика, а зад топката застана Лима, който не сгреши и откри резултата в полза на португалците. Отговорът на Севиля дойде чрез Карлос Бака, който изпълни по страхотен начин наказателния удар и изравни.

Второто изпълнение за Бенфика бе дело на голмайстора на тима Оскар Кардосо, който обаче бе разколебан и стреля твърде слабо, а вратарят Бето успя да спаси. Стефан Мбиа обаче бе безпогрешен за испанците и даде преднина на своя тим.

Родриго също нямаше късмет при изпълнението си, като и неговият удар бе отразен от вратаря на Севиля. Последва безпощадно изпълнение на Коке, който направи преднината на своя тим още по-внушителна. Луизао бе точен за „орлите“, но в крайна сметка попадението му не бе от особено значение, след като Гамейро вкара решителния гол в срещата и осигури трофея за Севиля след 4:2.

СЕВИЛЯ - БЕНФИКА 4:2 /след изпълнения на дузпи, 0:0 в редовното време)

Севиля: Бето, Пареха, Фасио, Даниел Карисо, Коке, Морено, Мбиа, Ракитич, Витоло, Рейес, Бака

Бенфика: Облак, Луисао, Гарай, Перейра, Сикиера, Аморим, Гайтан, Гомеш, Сулеймани, Лима, Родриго