Тази вечер Бенфика се изправя срещу Челси във финала на Лига Европа, но всъщност португалците изобщо не трябва да излизат на терена, защото нямат никакъв шанс! Или поне така смятат тези, които вярват в знаменитото проклятие на Бела Гутман...

Според тях съдбата на Бенфика в предстоящия мач срещу Челси е решена още преди 51 години заради легендарния унгарец Бела Гутман.

Като треньор на Бенфика, през 1962 година Гутман извежда отбора до победа с 5:3 срещу Реал Мадрид във финала на КЕШ и по този начин прави своя отбор европейски шампион за втора поредна година. След триумфа, унгарецът моли за увеличение на заплатата, но тогавашният президент на клуба Антонио Витал категорично отказва.

Гутман, който е откривател и на легендата на Бенфика Еузебио, е бесен, напуска клуба и отсича: „Бенфика никога повече няма да спечели нещо в Европа.“

До момента думите на починалия през 1981 година треньор се изпълняват. Португалският гранд е играл 6 европейски финала, между които 5 в КЕШ, и във всичките губи. Последният от тях е преди 23 години, когато Милан побеждава Бенфика с 1:0 във Виена, мястото на смъртта на Гутман.

В днешните си издания португалската преса излиза с призиви отборът да сложи край на проклятието, а все пак има и добро предзнаменование – последният триумф на отбора в Европа преди 51 години с Гутман начело е в Амстердам, където ще се играе и мачът тази вечер.