Днес е последният 6-и кръг от груповата фаза на Лига Европа. Предстои да видим поредната порция оспорвани битки по европейските терени. Все още има доста свободни места за 1/16-финалите и много отбори ще опитат да се опитат да се възползват от този факт. Сред тях е и българският шампион Лудогорец, който е само на точка от заветната цел.

Ясно е, че на 1/16-финалите ще играят отборите на АПОЕЛ Никозия, АЗ Алкмаар, Базел, Брага, Селтик, Гент, ЛАСК Линц, Манчестър Юнайтед, Севиля, Спортинг Лисабон, Волфсбург и Уувлърхемптън. Към тях се присъединяват отпадналите от Шампионската лига като трети в своите групи - Брюж, Олимпиакос, Шахтьор Донецк, Байер Леверкузен, РБ Залцбург, Интер, Бенфика и Аякс. Това означава, че остават 11 свободни места за елиминациите.

В група “А” липсва интрига, тъй като Севиля и АПОЕЛ вече си осигуриха визите за продължаване, съответно като първи и втори в групата.

В група “В” обаче цели три отбора имат шанс за класиране - Копенхаген, Динамо Киев и Малмьо. Датчаните се нуждаят от равенство в мача с шведите, за да се класират напред, докато за Малмьо хиксът може да е пагубен, ако в другия мач киевчани победят Лугано.

В група “С” Базел вече се класира, а за другото свободно място ще спорят Хетафе и Краснодар, които се изправят в пряк двубой.

В група “D” също вече знаем, че Спортинг и ЛАСК продължават, като остава единствено да определят кой ще е първи и кой втори в крайното класиране в пряк сблъсък. Португалците се нуждаят само от равенство в Австрия, докато домакините ще търсят победа.

В група “Е” Селтик вече се класира, докато шансове за второто място имат ЧФР Клуж и Лацио. Румънците имат нужда от само една точка в домакинството си на “детелините”, за да си гарантират класирането. Лацио пък трябва да търси задължителен успех над Рен и да се надява Клуж да загуби.

В група “F” ситуацията е доста деликатна. Арсенал има предимство, като се нуждае само от равенство в гостуването си на Стандард в Лиеж, за да продължи напред. В същото време белгийците ще трябва да търсят задължителна победа. Айнтрахт също може да се класира с победа над Витория, или ако Стандард не спечели. При определени обстоятелства може да се стигне до равенство в точките между Стандард, Арсенал и Айнтрахт и тогава победителят ще бъде определен по голова разлика.

В група “G” Рейнджърс вече е осигурил продължаването си, докато Порто, Йънг Бойс и Фейенорд ще спорят за второто място.

В група “Н” Еспаньол е сигурен победител, а за втората позиция ще се борят Лудогорец и Ференцварош, които излизат в пряк двубой в Разград. Дори и точка ще е достатъчна на българския шампион да завърши на второто място в групата и да продължи в турнира и напролет.

В група “I” Гент и Волфсбург продължават напред, като единствено ще трябва да бъде оформено крайното класиране. Белгийците имат точка повече от германците, така че това им дава леко предимство, но по всичко личи, че те ще трябва да търсят успех в последния си мач с Олександрия, за да са сигурни, че ще запазят първото си място.

В група “J” на Борусия Мьонхенгладбах е достатъчно дори равенство, за да продължи напред, а евентуално и загуба може да класира германците, ако в другия мач Рома също загуби от Волфсбергер. За италианците равенството също би било достатъчно за класиране, но само ако Истанбул Башакшехир загуби. Шанс за продължаване имат и турците, ако спечелят гостуването си на Борусия Мьонхенградбах.

В група “К” Брага и Уулвърхемптън вече се класираха, като единствено остава да определят местата в крайното класиране. Брага ими точка повече и гостува на Слован, а Уулвс приемат Бешикташ в Англия.

В последната група “L” също почти всичко е ясно. Манчестър Юнайтед и АЗ Алкмаар продължават напред, а днес в пряк двубой в Манчестър ще определят кой ще завърши първи и кой втори в групата. За “Червените дяволи” и равенството би било достатъчно.